Dostupni linkovi

Ublažen je trend rapidnog pada dolazaka ruskih turista zabilježen prošle godine. U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je boravilo gotovo 80 tisuća ruskih turista i ostvarilo je 630 tisuća noćenja. To je pad za 11, odnosno 14 posto, trostruko manji nego u prošloj godini, i tumači se ehom uvođenja viza za ruske građane, pogoršanom gospodarskim situacijom u Rusiji i padom vrijednosti rublje. Međutim, kako vrijeme ide sve ih je više. Nisu razočarali ni ukrajinski turisti. Za Radio Slobodna Evropa govori glasnogovornica Ministarstva turizma Eva de Zan.

„U srpnju 40.000 Rusa, odnosno 80.000 od prvog do sedmog mjeseca, a Ukrajinaca je bilo 15.000 u srpnju i 25.000 ukupno.“

Što se da zaključiti iz ovih brojki?

„Politička situacija ne utječe u većoj mjeri na turističke rezultate. Rusi su pali dosta prošle godine zbog uvođenja viznog sistema, ali ove godine je to nekako u skladu sa očekivanjima. Za srpanj su Rusi minus dva posto, a u kumulativu su pali za 11 posto. Ukrajinci su u plusu za srpanj za područje cijele Hrvatske plus šest posto. U kumulativu su još uvijek u minusu, ali do kraja kolovoza bi to moglo biti 'ispeglano' do kraja.“

Što se ruskih turista tiče, u proljeće se najavljivalo da će pad prema prošloj godini biti i trideset posto, pa ni Ministarstvo ni hotelijeri nisu čekali skrštenih ruku.

„Bile su poduzete dodatne mjere oglašavanja na tim tržištima, delegacija Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice dva puta je ove godine posjetila Rusiju i jednom Ukrajinu kako bi potakla turiste da putuju prema Hrvatskoj, međutim s obzirom na razvoj situacije nekako se odustalo od dodatnih izvanrednih mjera. Neki hotelijeri su se i prije same špice sezone preorijentirali na neka druga tržišta – na britansko i na skandinavsko koja su u velikom porastu za ovu godinu.“

Hrvatski turizam bilježi tri posto više turista i jedan posto više noćenja u prvih sedam mjeseci prema istom razdoblju prošle godine. Istra i Kvarner bilježe nešto lošije rezultate nego prošlog srpnja, a splitsko i dubrovačko područje sedam posto bolje rezultate nego pred godinu dana. „U Dubrovniku su najbrojniji britanski turisti sa gotovo 20 posto u ukupnom broju, za njima po brojnosti slijede Amerikanci, a ruski turisti su 12. po brojnosti, između Španjolaca i Japanaca“, kaže za RSE glasnogovornica Turističke zajednice grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

„U odnosu na prošlu godinu bilježimo nešto povećanja, dakle u broju dolazaka 11 posto više ruskih gostiju, ili od početka godine oko 8.000, a ostvarili su pedesetak tisuća noćenja, ali to je pet posto manje nego prošle godine. Dakle očito je da Rusi više dolaze, ali da kraće ostaju u našem gradu.“

I Dubrovnik je preuzeo dio ukrajinskih gostiju koji ove godine iz poznatih razloga nisu željeli ići na svoju uobičajenu destinaciju – Krim.

„Ukrajinskih gostiju je sedam posto više. To su male brojke, dakle bilo ih je 1360 u Dubrovniku sa ostvarenjem od 7800 noćenja, što je šest posto manje. Dakle, i tu se ponavlja slika – Ukrajinci nam dolaze, međutim - ostaju kraće“, kaže Jelka Tepšić.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG