Dostupni linkovi

Ubice sa fantomkama u centru Skoplja


Zločin je, po nalazima policije i izjavama svedoka, izveden po modelu koji se vezuje za mafijaške obračune, uz očiglednu prethodonu organizaciju (Ilustrativna fotografija)
Zločin je, po nalazima policije i izjavama svedoka, izveden po modelu koji se vezuje za mafijaške obračune, uz očiglednu prethodonu organizaciju (Ilustrativna fotografija)

Tela dvojice muškaraca ubijenih u ponedeljak uveče u restoranu u Staroj skopskoj čaršiji u centru Skoplja predata su na obdukciju.

Treća osoba, koja je u napadu u glavnom gradu Severne Makedonije ranjena, puštena je na kućno lečenje.

Zločin je, po nalazima policije i izjavama svedoka, izveden po modelu koji se vezuje za mafijaške obračune, uz očiglednu prethodonu organizaciju.

Naime, petoro ljudi, obučenih u crno sa fantomkama, pucalo je na žrtve. Puni identiteti ubijenih nisu navedeni, već njihovi inicijali. Kako je policija saopštila, stradali su J.K. (37) i E.I. (28), obojica iz Skoplja.

Njih dvojica su preminuli na licu mesta, dok je treći A.T. (34) prevezen u Gradsku opštu bolnicu "Sv. Nauma Ohridskog".

Šta do sada zna policija?

"Prema uputstvima javnog tužioca, obavljeni su službeni razgovori sa više lica i preduzimaju se odgovarajuće mere i aktivnosti na rasvetljavanju ubistva", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova 7. marta.

Automobil kojim su počinioci verovatno pobegli zapaljen je na putu za Gorno Orizari, potvrđuju u policiji.

'Preseći' na vreme

Stefan Budžakovski, profesor iz oblasti bezbednosnih nauka i krivičnog prava, kaže da svako krivično delo iz oblasti organizovanog kriminala mora da se "preseče" na vreme.

"U ovoj vrsti kriminala najbolja prevencija je blagovremeno praćenje, otkrivanje njihovih kriminalnih radnji, blagovremeno hapšenje kako ne bi došlo do međusobnih prepucavanja i obračuna. A u okviru tih mera (ovde se primenjuju specijalne istražne mere) službe mogu da saznaju da će određene kriminalne strukture početi da se međusobno ubijaju", kaže Budžakovski.

Šta je prethodilo?

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pisao o borbi dve grupe za prevlast u skopskom podzemlju.

Prema policijskim izvorima, jedna grupa deluje na teritoriji Saraja – Grčec, a druga u Čairu i Sinđeliću.

Motivi obračuna, prema istom izvoru, su preuzimanje kriminalnih tržišta narkotika u zemlji, raščišćavanje višegodišnjih nesređenih odnosa, ali i krvna osveta. Zvaničnih potvrda takvih navoda, nije do sad bilo.

Stručna javnost upozorava na učestalost oružanih napada u glavnom gradu, napominjući da se i dalje na slobodi šetaju osobe sa kriminalnim dosijeima.

XS
SM
MD
LG