Dostupni linkovi

Ubijeno 67 novinara i medijskih radnika ove godine


Novinari usred ruskog granatiranja u Irpinu, Ukrajina, 5.mart 2022.godine. Foto: Reuters/Carlos Barria
Novinari usred ruskog granatiranja u Irpinu, Ukrajina, 5.mart 2022.godine. Foto: Reuters/Carlos Barria

Ruski rat u Ukrajini, haos na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih grupa u Meksiku su doprinijeli naglom porastu broja ubijenih novinara u 2022. godini, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

U svom najnovijem izvještaju navode da je do sada u svijetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, u odnosu na 47 prošle godine.

U Ukrajini je tokom izvještavanja o ratu ubijeno 12 novinara, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji ove godine. Većina su bili Ukrajinci, ali su uključivali i druge nacionalnosti, kao što je američki dokumentarista Brent Renaud.

IFJ ocjenjuje da su porastu broja ubijenih novinara doprinijeli vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i narušavanje reda i zakona na Haitiju.

Ova godina je, naglašavaju, bila jedna od najsmrtonosnijih ikada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare izvan ratne zone.

U izvještaju se bilježi i pet smrtnih slučajeva novinara usred ovogodišnje političke krize u Pakistanu, te upozorava na nove prijetnje novinarima u Kolumbiji i kontinuiranu opasnost za novinare na Filipinima, uprkos tamošnjem novom rukovodstvu.

Dodaje se da je 375 novinara trenutno u zatvoru zbog svog posla, a najveći broj njih je u Kini, uključujući Hong Kong, u Mjanmaru i Turskoj. Prema prošlogodišnjem izvještaju bilo je 365 novinara iza rešetaka.

Takođe, podsjeća se da je pucano na novinarku Al Jazeere, Shireen Abu Akleh, dok je izvještavala iz palestinskog izbjegličkog kampa. Ta arapska mreža je ove sedmice i službeno zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži njenu smrt.

S obzirom da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, IFJ i druge medijske grupe su pozvale vlade da preduzmu konkretnije mjere za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

"Nedjelovanje će samo ohrabriti one koji nastoje suzbiti slobodan protok informacija i potkopavati sposobnost ljudi da svoje vođe pozivaju na odgovornost", rekao je generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger.

IFJ sa sjedištem u Briselu predstavlja oko 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

XS
SM
MD
LG