Dostupni linkovi

Ubijen posljednji poznati javanski nosorog


Ilustracija
Posljednji poznati javanski nosorog u Vijetnamu ubijen je, te se sada za opstanak ove vrste na Zemlji bori vrlo mala populacija javanskih nosoroga u Indoneziji. Razlog njihovog nestanka je nemilosrdan krivolov.

Nemar odgovornih službi i krivolov uzrok su istrebljenja javanskog nosoroga s područja Vijetnama. Guardian prenosi kako je nedavno ubijen posljednji primjerak te vrste u Vijetnamu te je sada na području Indonezije ostalo manje od 50 javanskih nosoroga.

Ekolozi iz Vijetnama poručili su da je njihova zemlja izgubila dio kulturne baštine, a javanski nosorog ujedno je simbol velikog nacionalnog parka Cat Tiena u Vijetnamu, koji je osnovan upravo kako bi se zaštitila ta vrsta.

Podsjetimo, smatralo se da je javanski nosorog izumro u Vijetnamu sve do 1988. godine kada su lovci ubili jednog.

Tada je otkrivena mala populacija javanskih nosoroga, koja se zbog krivolova kroz godine smanjivala, a 2007. ostalo ih je samo osam.

Nosorozi su vrlo traženi plijen zbog svojih rogova na nosu koji se najčešće koriste u tradicionalnoj medicini, a nedavno je prah roga nosoroga čak među preprodavačima proglašavan lijekom za rak, iako ne postoje niti najmanji znanstveni dokazi koji bi to potvrdili.

Udruge za zaštitu divljih životinja iz cijeloga svijeta sada još glasnije poručuju kako se mora učiniti apsolutno sve kako bi se zaštitili preostali primjerci javanskog nosoroga na području Indonezije.
XS
SM
MD
LG