Dostupni linkovi

Ubijen komandant libijske pobunjeničke vojske


Pobunjenici u gradu Um al Far - ilustracija
Pobunjenici u gradu Um al Far - ilustracija
Priredila: Ena Stevanović

U četvrtak 28. jula je ubijen šef vojnog osoblja Nacionalnog tranzicijskog vijeća Libije (NTC) general Abdel Fatah Younis skupa sa još dva vojna oficira, objavio je glasnogovornik NTC-a. Detalji su još uvijek nepoznati, a ovo ubistvo je, kako se navodi, korak unazad u pokušaju da se svrgne s vlasti dugoročni libijski lider Moamer Gadafi.

Predsjednik Nacionalnog tranzicijskog vijeća Libije je na konferenciji za novinare u četvrtak navečer u Benghaziju objavio vijest o ubistvu vojnog komandanta pobunjeničke vojske.

General Abdel Fatah Younis je navodno ubijen od strane nepoznatih počinitelja dok je s linije fronta u blizini grada Brega putovao na sastanak u Benghazi. Predsjednik NTC-a Abdul Mustafa Jalil je ovu vijest objavio „sa žaljenjem“. Nije naveo nikakve detalje, ali je naglasio da su počinitelji iz redova Gadafijeve vojske.

Jalil je nakon toga užurbano napustio konferenciju za medije i nije odgovarao na pitanja novinara. Al-Jazeera i ostali mediji su u četvrtak ujutro objavili da je Younis uhapšen i da se nalazi u pritvoru u Benghazi.

Ta vijest je pokrenula sumnje da je Younis ubijen. Verzija koju je medijima ponudio Jalil je detaljno ispitana s obzirom da je poznato da je Younis redovno putovao u oklopnom konvoju i pod strogom prismotrom.

Novinar James Hider koji izvještava iz Benghazija za magazin „Times of London“ je za CNN izjavio:

„U protekla 24 sata smo saznali da je Younis nestao, da je uhapšen. Njegove pristalice i bliska pratnja su nam govorili da ga je uhapsila pobunjenička vojska na liniji fronta u blizini Brege, naftom bogatog grada zapadno od nas. Rekli su da je Nacionalno tranzicijsko vijeće tražilo da bude saslušan zbog navodne povezanosti za Gadafijevim režimom.“

Priznanja Nacionalnog tranzicijskog vijeća

Younis je do nedavno bio visoko rangirani oficir Gadafijeve vojske i bivši ministar unutarnjih poslova koji se u februaru pridružio pobunjeničkoj vojsci. Pobunjenička vojska u Misrati je uporno odbijala Younisove naredbe.
Mustafa Abdul Jalil

Prema Jalilovoj izjavi, Younis je putovao u Beghazi kako bi se sastao s političkim vođstvom i objasnio im razloge sporog vojnog napretka. Sukobi oko grada Brega su zaustavljeni od aprila i uprkos zračnim napadima NATO-a protiv Gadafijeve vojske u tim područjima.

Vijesti o Younisovom ubistvu su stigle nekoliko sati nakon što je Portugal postala još jedna zemlja koja je priznala Nacionalno tranzicijsko vijeće kao legitimnu libijsku vladu.

Neposredno prije toga je Velika Britanija odmrznula 149 miliona dolara libijske imovine kako bi je mogla koristiti pobunjenička vlada. Austrija je obećala da će odmrznuti 1.7 milijardi. Ukupno 30 zemalja, uključujući i SAD je priznalo NTC kao legitimnu vladu.

U srijedu, nakon navedenih objava od strane SAD-a i Velike Britanije, Abdulah al-Senussi šef libijske obavještajne službe je na nacionalnoj televiziji osudio pobunjenički pokret i priznavanje NTC-a:

„Iznenađen sam da je križarski zapad podržao ove teroriste. Kada je oformljena međunarodna koalicija za borbu protiv terorizma, mi smo bili dio nje, ali koalicija se sada promijenila. Sjedinjene Države i Britanija su se borile protiv islamskih ekstremista, a sada su njihovi saveznici.“
XS
SM
MD
LG