Dostupni linkovi

Deca žrtve saobraćajne nesreće na jugu Švajcarske


Mesto nesreće
Mesto nesreće
Najmanje 28 osoba, od kojih 22 dece, poginulo je u utorak uveče u udesu belgijskog autobusa na jugu Švajcarske, dok su 24 putnika lakše ili teže povređena, saopštila je lokalna policija.

Belgijski premijer Elio Di Rupo otputovao je na mesto nesreće a za medije je kratko izjavio: "Ovo je tragičan dan za celu Belgiju".

Prema prvim informacijama, ovo je najteža saobraćajna nesreća koja se ikad dogodila u Švajcarskoj. BBC javlja da su deca u proseku imala oko 12 godina i da su se vraćala sa zimovanja u Val D'Anivjeu.

Nesreća se dogodila u mestu Sjere, u južnom švajcarskom kantonu Vale. Vozilo je udarilo u stranu tunela između istočnog i zapadnog izlaza, iz za sada nepoznatih razloga.

Akcija spasavanja preživelih na jugu Švajcarske
Akcija spasavanja preživelih na jugu Švajcarske
Autobus je prevozio 52 putnika, odnosno dva školska razreda iz Flandrije, gradova Lomel i Heverle.

Prema poslednjim informacijama, među poginulima su i dva vozača autobusa.

Na konferenciji za štampu održanoj u sredu ujutru, lokalni komandant policije rekao je da se nikad nije dogodila ovako teška nesreća i da su čak i spasioci, navikli na razne teške stvari, potpuno potreseni.

"Ova drama će potresti celu Belgiju. Veličinu nesreće je još uvek teško proceniti. Skoncentrisan sam na praktične aspekte trenutno. Emotivna reakcija će stići kad se budemo suočili sa porodicama nastradalih", rekao je belgijski ambasador u Švajcarskoj Žan Luiks, prenosi agencija ATS.

Više članova porodica se očekuju da stignu u Vale gde je formiran štab za psihološku pomoć da ih primi.
XS
SM
MD
LG