Dostupni linkovi

U terorističkom napadu u Stokholmu poginula jedna osoba
Jedna osoba je poginula, a dve su ranjene u dve eksplozije u centru Stokholma koje su se dogodila u subotu uveče, saopštila je švedska policija.

Vlasti navode da je glavni grad Švedske bio meta "neuspešnog terorističkog napada" kada je eksplodirao automobil u jednoj od najprometnijih ulica u Stokholmu, Drotningatan, poznatoj po velikom broju prodavnica i tržnih centara, izazvavši paniku među prolaznicima.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je u nedelju da je Stokholm izbegao katastrofu u neuspešnom terorističkom napadu koji se odigrao u subotu.
Policija istražuje mesto eksplozije, Stokholm 11. decembar 2010.

"Veoma uznemiravajući pokušaj terorističkog napada u izuzetno naseljenom delu centra Stokholma. Neuspešan - ali koji je mogao da bude zaista katastrofalan",
napisao je Bilt na engleskom jeziku na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Neposredno pre eksplozije švedska novinska agencija TT dobila upozorenje na arapskom i švedskom jeziku u kojima se najavljuju "skore akcije" i iznose očigledne pretnje, u kojima se aludira na švedsko vojno prisustvo u Avganistanu i švedskog karikaturistu Larsa Vilksa, kojem je više puta prećeno smrću zato što je predstavio proroka Muhameda kao psa.

Upozorenje je primila i švedska obaveštajna služba.

Na mestu druge eksplozije, nekih 300 metara dalje od zapaljenog automobila, pronađeno je telo žrtve, ali policija nije potvrdila da se radi o osobi koja je prethodno uputila upozorenja, kao ni da li upozorenja imaju veze sa eksplozijama. Policijska istraga je i dalje u toku.
XS
SM
MD
LG