Dostupni linkovi

Holivud iščekuje dobitnike Oskara


U noći između nedelje i ponedeljka (26-27. februar) Američka akademija filmskih umetnosti dodeliće po 84. put prestižne nagrade Oskar najuspešnijim filmovima i filmskim radnicima u proteklih godinu dana.

Dodelu Oskara i ove godine vodiće glumac Bili Kristal, a prema pisanju medija, za sada je najveći favorit višestrukonagrađivani crno beli film “The Artist”, koji ima 10 nominacija.

The Hollywood Reporter piše da se filmu "The Artist” smeši Oskar.

“Ovaj film je zaveo Holivud od trenutka kad je premijerno prikazan na festivalu u Kanu. Verovatno jje da će postati prvi nemi film u 83 godine i prvi crno-beli film u poslednjih 18 godina koji će osvojiti najvažnike nagrade Američke filmske akademije”.

VIDEO: Trejler za film "The Artist"


U kategoriji za najbolji film našlo se devet ostvarenja koje predvodi film “Hugo” proslavljenog režisera Martina Skorsezea sa 11 nominacija.

Uz njega su “The Artist” francuskog režisera Majkla Azanavisiusa, porodična drama režisera Aleksandra Pejna “The Descendants”, priča o 11. septembru “Extremely Loud & Incredibly Close” Stivena Daldrija, drama o sluškinjama “The Help” Tejt Tejlor, romantična drama “Midnight in Paris” Vudija Alena, sportska drama “Moneyball” Beneta Milera , “The Tree of Life” Terensa Malika i “War Horse” Stivena Spilberga.

"The Artist" je uknjižio 10 nominacija, među kojima i nominacije za scenarij, režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu glumicu.

Za režiju su nominovani Martin Skorseze za film "Hugo", Aleksandar Pajn za "The Descendants", Vudi Alen za "Midnight in Paris", Terens Malik za "The Tree of Life" i Majkl Hazanavikus za "The Artist".

Zvezda nemog filma "The Artist", Žan Dujardin, kao protivnike u kategoriji za najboljeg glumca će imati Džordža Klunija za film "The Descendants", Demijana Bičira za "A Better Life", Gerija Oldmana za "Tinker Tailor Soldier Spy" i Breda Pita za ulogu u filmu "Moneyball".

VIDEO: Trejler za film "The Iron Lady"


Meril Strip
je dobila svoju 17. nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu za njenu rolu čelične lejdi Margaret Tačer u filmu "The Iron Lady". Nominovane u toj kategoriji su i Mišel Vilijams za "My Week with Marylin", Glen Klouz za "Albert Nobbs", Viola Dejvis za "The Help" i Runi Mara za ulogu u filmu "The Girl with a Dragon Tattoo" koji je deo trilogjje Milenium rađene po knjizi Stiga Laršona.

U kategoriji stranog, odnosno filma van engleskog govornog područja nominovani su "Bullhead" (Belgija), "Footnote" (Izrael), "In Darkness" (Poljska), "Monsieur Lazhar" (Kanada), "A Separation" (Iran).

VIDEO: Trejler za iranski film "A separation"


Za najbolji dokumentarni film nadmeću se "Hell and Back Again", "If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front," "Paradise Lost 3: Purgatory," "Pina" i "Undefeated".

Nemački režiser Vim Venders, komentarišući da je njegov film posvećen Pini Bauš, nominovan za Oskara, rekao je kako se iskreno raduje toj nominaciji.

"Radujem se zato što nominacijom za Oskara nije samo već sada nagrađen film već i Pina Bauš, kao i plesači iz njene Škole plesa u Vupertalu. Svi koji smo radili na ovom filmu željeli smo njime da Pini izgradimo jednu vrstu spomenika. Nominacijom filma je naša misija dosegla vrhunac", izjavio je Vim Venders.

Ovo je, inače prvi dokumentarni film rađen u 3D tehnologiji kandidovan za Oskara.

Ostale nominacije možete pogledati ovde.

VIDEO. Trejler za film "Pina"
XS
SM
MD
LG