Dostupni linkovi

Vučureviću određen pritvor


Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio je u ponedjeljak uveče pritvor ratnom gradonačelniku Trebinja i jednom od osnivača SDS-a Božidaru Vučureviću.

Sada slijedi postupak utvrđivanja uslova za ekstradiciju Hrvatskoj, izjavio je portparol tog suda Slobodan Velisavljević za agenciju Beta.

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su Vučurevića u ponedjeljak iza podne.

Vučurević je na graničnom prijelazu Karakaj, između Zvornika i Malog Zvornika, uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim izdala Hrvatska.

Vučurević je u izjavi za RSE u telefonskom razgovoru potvrdio da je uhapšen, ali nije mogao reći vše detalja.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli komentarisati Vučurevićevo hapšenje navodeći da se u BiH ne vodi nikakakv postupak protiv njega, te ponovili da je uhapšen na osnovu potjernice iz R Hrvatske.

Hrvatska Vučurevića tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i granatiranje istorijske jezgre Dubrovnika početkom devedesetih, kada je obavljao funkciju gradonačelnika Trebinja.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Vučurević se tereti da je u septembru 1991. na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra iste godine sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku.

Te su jedinice, prema optužnici, do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi.

Optužnica dalje navodi da su ove jedinice u napadima postupale protivno odredbama međunarodnih konvencija, odnosno namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture, pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno, dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali privredne objekte i imovinu civila, a ljude vodili u logore Morinje i Bileća.

Uz to, kaže se u optužnici, bezobzirno su granatirali povijesno jezgro Starog grada, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, nanoseći ogromnu štetu spomenicima kulture unutar zidina.
XS
SM
MD
LG