Dostupni linkovi

U fokusu nove Vlade stari prioriteti


Igor Lukšić u Parlamentu Crne Gore, 28. decembar 2010.
Igor Lukšić u Parlamentu Crne Gore, 28. decembar 2010.
U Skupštini Crne Gore raspavlja se o novoj Vladi nakon što je dosadašnji premijer Milo Đukanović podnio ostavku na to mjesto. Mandatar Igor Lukšić je poslanicima najavio smanjenje državne potrošnje, borbu protiv korupcije i odgovornost za trošenje državnog novca.

Konstatujući da će nova vlada nastaviti da djeluje kao i prethodna, Lukšić je rekao da će i nadalje biti prioriteti članstvo Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji, regionalna saradnja, ekonomski prosperitet države i sprovođenje reformi. Pored toga u fokusu nove Vlade biće ispunjavanje sedam uslova Evropske komisije, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do depolitizacije institucija i osnaživanja slobode medija.
Lukšić: Za novu Vladu nema prečeg zadatka od pune mobilizacije na ispunjavanju sedam zadataka Evropske komisije koje moramo ispuniti da bi dobili zeleno svijetlo za počinjanje pregovora.

"Cijenio sam da treba objediniti Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u jedan resor. To nije ništa novo već provjerena praksa u nekim zemljama. Za novu Vladu nema prečeg zadatka od pune mobilizacije na ispunjavanju sedam zadataka Evropske komisije koje moramo ispuniti da bi dobili zeleno svijetlo za počinjanje pregovora", kazao je Lukšić.

Lukšić je konstatovao da loš regulatorni ambijent podriva konkurentnost tržišta i povjerenje u Vladu, a ohrabruje korupciju. Zbog toga, Lukšić je najavio način borbe protiv te pojave.

"Zato ćemo, između ostalog inicirati ustavne promjene kako bi dalje doprinijeli nezavisnosti pravosuđa. Razmotrićemo izmjene zakonskog okvira u cilju objedinjavanja pojedinih organa koji se bave borbom protiv korupcije u posebnu agenciju",
rekao je Lukšić.

Da bi sproveli preporuke Evropske komisije radi otpočinjanja najzahtjevnije faze evropskih integracija, Lukšić je najavio i Ustavne promjene da bi došlo do reforme u oblasti pravosuđa.

Lukšiću u nasljedstvo su ostali mnogobrojni socijalni problemi. Zbog toga je najavio da će doći do promjene odnosa prema građanima koji traže pomoć države.

"U narednom dvogodišnjem periodu realno je očekivati da će crnogorska ekonomija rasti 2, 5 posto u 2011 i 4 odsto u 2012. Ipak, od kratkoročnog oporavka mnogo je važnije da stvorimo uslove za dugoročan i održiv prosperitet. Zadatak ove vlade je da stvori uslove da ekonomija dugoročno bude stabilna ali i dinamična. Želim da izgradimo sistem u kome će preduzetnici i privrednici imati šansu da zarade, a nezaposleni radnici da nađu posao i pristojno žive od svog rada",
obećao je on.

Pitanje tehnike i suštine

Sasvim logično poslanici partija koji pripadaju vladajućoj koaliciji su bezrezervno podržali program i personalni sastav nove Vlade. Na drugoj strani opozicione stranke su ocijenile da će umjesto Lukšića i dalje i iz sjenke vladati dojučerašnji premijer Đukanović.

Igor Lukšić u obraćanju Parlamentu Crne Gore, 28. decembar 2010.
Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene je zamjerio Lukšiću što među prioritetima nije istaknuto mjesto borbi protiv organizovanog kriminala.

"Nijedna riječ o tome kako će te se izboriti sprotiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Šta to znači? Da li to znači da vi ne želite da se bavite tim fenomenom, da smatrate da taj fenomen nije vezan za Vladu, da to nije vaš portfelj obaveza. To znači da ste očigledno od izvira vašeg legitimiteta, bivšeg premijera dobili precizne instrukcije. Postoje teme koje ova Vlada ne smije da dira",
kazao je Medojević.

Sličan je stav i Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije prema kojem nema suštinskih promjena u odnosu na Vladu Mila Đukanovića.

"Nije normalno da se mijenjaju vlade, a da se ne mijenja sistem vrijednosti. Nije normalno da izbor predsjednika Vlade bude pitanje tehnike. Valjda je to pitanje suštine",
ocijenio je Danilović.

I Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije je insistirao između ostalog na borbi protiv kriminala.

"Ajmo da krenemo u obračun sa svime što kvari imidž ove države vani",
pozvao je Lalošević.

Odgovarajući opoziciji Igor Lukšić je rekao da nova Vlada neće bi ni pod čijim uticajem.

"Želim da odbacim te teze, jer mislim da su potpuno neosnovane. Ja mislim da sam dokazao i do sada da razmišljam svojom glavom",
rekao je Lukšić.

Vlada Igora Lukšića, nakon izbora biće 39. sastav. U prethodnih dvadeset godina pet puta je Milo Đukanović bio premijer, a podnio je ostavku prošle sedmice kako bi odgovornost prepustio mlađim kadrovima.

Lukšić je na kraju izlaganja predstavio personalni sastav nove crnogorske vlade u kojoj će biti 15 ministara i dva potpredsednika. Pet je novih ličnosti u Vladi među kojima su široj javnosti poznatiji Duško Marković do prije šest mjeseci direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost koji će biti potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Tarzan Milošević gradonačelnik Bijelog polja kao ministar poljoprivrede i Predrag Sekulić ministar turizma.
XS
SM
MD
LG