Dostupni linkovi

U Siriji uhapšene stotine demonstranata


Demonstranti u Siriji u gradu Deraa, april 2011.
Demonstranti u Siriji u gradu Deraa, april 2011.
Prevela: Ena Stevanović

Udruženja za ljudska prava u Siriji navode da su sirijske službe sigurnosti uhapsile stotine simpatizera demokratskog režima širom zemlje, nakon što je vlada u ponedjeljak poslala tenkove kako bi ugušili demonstracije u gradu Deraa. Taj čin nasilja je natjerao međunarodnu zajednicu da pokrene aktivnosti kako bi se spriječilo da Sirija bude na čelu UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

U najnovijem izvještaju iz Sirije se navodi da je stotine simpatizera demokratskog režima privedeno od strane vojnih snaga predsjednika Bashar-al Assada nakon nasilnog okončanja demonstracija u gradu Deraa.

Sirijsko udruženje za ljudska prava „Sawasiah“ navodi da je oko 500 osoba uhapšeno nakon što su tenkovi, snajperi i uniformisane trupe ugušili ustanak protiv vlade u gradu Deraa - središtu sukoba u proteklih mjesec dana.

Još jedna sirijska organizacija za ljudska prava pod nazivom „Promatrači ljudskih prava“ tvrdi da je „mnoštvo“ ljudi u utorak uhapšeno u široj okolici Damaska te u sjevernom priobalnom gradu Jableh. Čelnik te organizacije Rami Abdul-Rahman nije mogao precizirati tačan broj uhapšenih.

U izvještajima se navodi da je 39 osoba ubijeno u pobuni u Derau. Međutim teško je provjeriti te podatke s obzirom da sirijska vlada istjeruje strane novinare iz države i blokira prijem mobilnih mreža u okrugu Deraa.

Još jedan borac za ljudska prava, Abazid Abdullah je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP da su vladine trupe i u utorak pucale po demonstrantima u gradu Deraa. Abdullah dodaje da je opkoljena kuća lokalnog sveštenika koji je u subotu napustio službu kao znak protesta, ali da on nije bio unutra.

Abdullah dodaje da je morao otići izvan Deraa kako bi bio u mogućnosti komunicirati mobilnim telefonom s obzirom da je mreža blokirana.

Sirijska vojska tvrdi da je pozvana u Deraa kako bi zaštitila narod od „ekstremističkih terorističkih grupa“. Osim toga tvrde da su video snimci koji su postavljeni na you tube-u lažni i da nisu snimljeni u Siriji.

Međutim, lokalno stanovništvo tvrdi drugačije. Jedna Sirijka je izjavila za Reuters da su vladine trupe usmrtile nekoliko članova njene porodice.

„Ubili su ih. Moja porodica umire. Tijela su na zemlji. Bila sam uz njih. Oni umiru,“ rekla je.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Sjedinjene Države su se oštro oglasile povodom demonstracija u Damasku koje pozivaju predsjednika Bashar-al Assada da odstupi s pozicije.
Jay Carney na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, april 2011.

Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da sirijski narod „ima pravo da odluči ko će biti njihov lider.“ Carney kaže da se njihova prava trebaju poštovati i da ne smiju biti napadani i ubijani zbog svog neslaganja sa sirijskom vladom.

„Sirijski narod zahtijeva slobode koje su zagarantovane svakom pojedincu, a to su sloboda izražavanja, okupljanja, mirnog protestovanja i sloboda izbora vlastitog vođe,“
izjavio je Carney.

Washington je naredio svim predstavnicima ambasada i njihovim porodicama da napuste Siriju. Američki State Department je pozvao sve svoje državljane da napuste Siriju dok su prevozna sredstva još uvijek u funkciji.

U međuvremenu se vlade i organizacije za borbu za ljudska prava uveliko bore da se spriječi da Sirija bude izabrana na čelo UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

Izbor Sirije na čelo ovog Vijeća sa sjedištem u Ženevi se već dugo očekuje i ona treba popuniti jedno od četiri mjesta za azijske države.

Jedan od diplomata koji je uključen u proces je izjavio da je siguran da će se naći druga država koja će biti izabrana na izborima 20. maja, ali je odbio reći koja.

Kampanja protiv izbora Sirije na čelo Vijeća za ljudska prava je započela nakon što su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal zahtijevale od UN-ovog Vijeća sigurnosti da oštro osudi nasilje nad miroljubivim demonstrantima u Siriji.

Sjedinjene Države također podržavaju takvu odluku i prošlog utorka su se otvoreno suprotstavile kandidaturi Sirije.

Turska oprezno promatra sukobe u susjednoj Siriji. I Ankara osuđuje upotrebu sile nad demonstrantima koji se bore za reforme.

Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da Omer Onhon, turski ambasador u Damasku pažljivo prati situaciju. Onhon će u četvrtak doputovati u Tursku kako bi prisustvovao sjednici turskog Nacionalnog vijeća sigurnosti koji okuplja vojne i civilne lidere.

Američki predsjdnik Barak Obama je u ponedjeljak telefonom razgovarao sa turskim premijerom Recep Tayyip Erdoganom, pri čemu su obojica izrazili zabrinutost zbog „neprihvatljive upotrebe nasilja sirijske vlade nad vlastitim narodom“.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG