Dostupni linkovi

Makedoniji ne preti opasnost od vehabija


Skoplje - ilustracija
U makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da u ovom trenutku u zemlji vehabije ne predstavljaju opasnost.

Oni ističu da se stanje budno prati i da zasada nisu registrovane sumnjive aktivnosti određenih grupa ili bilo kakve informacije o širenju vehabizma u zemlji.

"Činjenica je da u zemlji postoje određeni pripadnici radikalnih islamskih učenja, ali zasada MUP nije detektovao nikakve ozbiljnije pretnje niti po bezbednost makedonskih građana, niti po bezbednost međunarodnih predstavnika u zemlji i njihove ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva", izjavio je portparol ministarstva Ivo Kotevski.

Prisustvo ovakvih potencijalno opasnih i radikalnih grupa u Makedoniji potvrđuje i Jakup Selimovski, direktor centra za versko obrazovanje u Islamskoj verskoj zajednici.

Ali on smatra da njihov uticaj na muslimansko stanovništvo u zemlji značajno opada i da u ovom trenutku nema rizika od eventualnih terorističkih aktivnosti takve grupe.

"Njihova aktivnost je dosta smanjena zbog povećanih aktivnosti Islamske verske zajednice o pravilnom prezentovanju islama vernicima, kao i pravilnog ukazivanja na moguće posledice verničkoj strukturi muslimana u Makedoniji", navodi Selimovski.

Grupe nisu izolovane

Za razliku od ovih tvrdnji, eksperti kažu da je napad na američku ambasadu u Sarajevu samo upozorenje da postoji opasnost od širenja vehabističke terorističke mreže.

Mevlid Jašarević, vehabija koji je napao ambasadu SAD u Sarajevu, 28. oktobar 2011.
Mevlid Jašarević, vehabija koji je napao ambasadu SAD u Sarajevu, 28. oktobar 2011.
Upućeni u ovu oblast smatraju da su posledice ratova na Balkanu izazvale i promenu geostrateških aktivnosti vehabija.

Nekadašnji obaveštajac, profesor Vladimir Pivovarov istice da je Makedonija meta ovakvih grupa, naročito otkad je postala deo anti-terorističke Koalicije.

"Ne radi se o izolovanim grupama, to je bio period od pre 20 godina, sada su nam već u dvorištu, sada imaju svoje metode delovanja koji nisu samo religiozni. Oni deluju na mnogo drugih načina. Pretnje za izvršavanje ovakvih akata postoje u svakom trenutku i treba da budemo spremni da ih predupredimo i da ne dozvolimo da dođe do najstrašnijeg", napominje Pivovarov.

Pivovarov naglašava da se zemlja može zaštititi od eventualnih napada vehabija ukoliko obaveštajne službe rade profesionalno i blagovremeno otkriju moguće pretnje po bezbednost.

Inače, Islamska verska zajednica je nekoliko puta do sada upozoravala da su u Makedoniji prisutne vehabije i da oni pokušavaju da uzmu pod svoju kontrolu nekoliko džamija.

Upućeni kažu da je njihovo prisustvo u velikom broju bilo registrovano i u vreme oružanog konflikta u zemlji 2001. godine, naročito u kumanovsko-lipkovskom kraju.
XS
SM
MD
LG