Dostupni linkovi

Uskoro Vijeće za medije, pratit će etičke standarde


Pismo namjere o osnivanju Vijeća za medije, Zagreb, 4. listopad 2011.
Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva i predstavnici vlasnika medija potpisali su u utorak pismo namjere pred osnivanje Vijeća za medije, samoregulatornog tijela koje će pratiti kršenja etičkih standarda u hrvatskim medijima.

„Temeljno pitanje za svako bavljenje novinarstvom je pitanje etike, i novinarsku slobodu se smije ograničavati jedino načelima profesionalne etike,“ kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka pred potpisivanje pisma namjere o osnivanju hrvatskog Vijeća za medije.
Potpisivanje pisma namjere o osnivanju Vijeća za medije, Zagreb, 4. listopad 2011.

„Pitanje etike je izuzetno važno za svaki medijski prostor, a - rekao bih – pogotovo u ovom trenutku za Hrvatsku. Odgovor samoregulacijom preko jednog ovakvog tijela je puno bolje rješenje nego da se nekim strožim zakonskim odredbama pokuša represivno intervenirati u taj prostor.“

Ako se građanin ili netko iz javnosti požali Vijeću zbog napisa ili priloga u nekom mediju i vijeće mu da za pravo, medij koji je „zgriješio“ morat će objaviti na svojim stranicama ili u svom programu mišljenje tog vijeća.

Pismo namjere potpisali su uz Hrvatsko novinarsko društvo i vlasnici medija – predstavnici Udruge novinskih izdavača, Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, Hrvatske radiotelevizije, Nove TV, RTL televizije i Udruge internetskih portala.

Duka: Novinarstvo nije doraslo društvenom trenutku

Kako sankcionirati vlasnike, pitali smo kolegu Duku, jer novinar radi ono što mu vlasnik i urednik kažu.

„To je jedan korak prema tome. Dakle, to nije zakonsko sankcioniranje, nego kritika, samokritika i tako dalje. Dakle, nadam se da će vlasnici medija morati o etici voditi mnogo više računa nego što su vodili do sada“, objašnjava on.
Božo Novak, 4. listopad 2011.

Iako je među mlađim kolegama s kojima smo komentirali inicijativu za osnivanje Vijeća za medije vladala primjetna skepsa, pogotovo zbog nemogućnosti izricanja ozbiljnih sankcija, doajen hrvatskog novinarstva Božo Novak u izjavi za RSE podsjeća da se mnogo bolje rezultate može postići suradnjom, nego konfrontiranjem i prozivanjem.

„Ja mislim da ovo može jako mnogo pomoći. Ideja vijeća je ta da se na jedno mjesto dovedu i novinari, i vlasnici medija i predstavnici civilnog društva, i da tu razgovaraju o zajedničkom problemu. Umjesto da se napadaju i spore tko je više, a tko manje kriv, sjede zajedno i razmatraju problem sa jednog stajališta. Vijeće nije upereno protiv nikoga, nego ono stvara vjerodostojnost informacije i vjerodostojnost onih koji stoje iza medija – bilo da su vlasnici ili pokretači“, kaže Novak.

Aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Duka ocijenio je kako je hrvatski medijski prostor ozbiljno zagađen kršenjem novinarske etike, a podjednako je u izjavi za RSE bio oštar i njegov prethodnik na toj funkciji, Dragutin Lučić Luce.

„Najslabiji dio hrvatskog novinarstva su upravo profesionalni standardi. Mislim da naše novinarstvo – globalno gledajući – nije doraslo društvenom trenutku, a on je vrlo ozbiljan. S druge strane, spremamo se za ulazak u Europsku uniju a hrvatsko novinarstvo daleko je od standarda dobrog novinarstva u – recimo – razvijeniom zemljama“, smatra Duka.
XS
SM
MD
LG