Dostupni linkovi

U Fojnicu vraćena bista Zije Dizdrevića


Otkrivanje biste Zije Dizdarevića, fotografije uz tekst: Ivan Katavić
Otkrivanje biste Zije Dizdarevića, fotografije uz tekst: Ivan Katavić

U Fojnici su od 26. do 28. studenog održani XXVI susreti Zija Dizdarević.

Nakon 17 godina u Fojnicu je ponovno vraćena bista ovog pisca, te je promovirana knjiga sa prvonagrađenim pričama u proteklih 25 godina Susreta.

Književno-kulturna manifestacija Susreti Zija Dizdravić i ove godine okupila je brojne etablirane književnike i štovatelje Zijina lika i djela.

Središnji dio manifestacije je natječaj za kratku priču, na koji se ove godine prijavilo 159 autora. Prvu nagradu osvojila je mlada Banjalučanka Lana Bastašić, koja je napisala priču „Supruga Hasana Avdića“.

Drugu nagradu osvojio je Edin Karić iz Sarajeva za priču „ Skinit ću ti zvijezde u kašiku“, a trećeplasirani je Abid Jarić iz Zenice sa pričom „Nečastivi“.

Autori na dodjeli nagrade u Fojnici


„Ja sam do sada uglavnom dobijala nagrade u regionu i koliko god da vam to nešto znači, nije isto kao kad vas prepoznaju kod kuće. Jako mi je drago i ovo je za mene dobar početak,“ prokomentirala je kratko je pobjednica Lana Bastašić.

Ovogodišnjim žirijem predsjedavao je bosanskohercegovački književnik i novinar Ivan Lovrenović.

„Lana je napravila savršeno kratku priču po formi, ali priču koja u sebi sadrži
ogromno bogatstvo života, životne napetosti, napetosti u onome što čini naš život
najintimnijim, odnos između muža i žene, a opet ništa ne izvodeći na neki jeftini i
spektakularan plan,“
kazao je Lovrenović.

Knjiga i bista


Specijalni gost susreta bio je Drago Jančar, jedan od najpoznatijih slovenačkih suvremenih pisaca.

Knjige izložene na "Susretima Zija Dizdarević"

Po njegovim riječima, Susreti Zija Dizdarević su iznimno bitni za bosanskohercegovačku književnost jer nagrađuju mlade talente.

„Sami susreti bili su za mene otkriće. Prvo zbog tog pisca Zije Dizdarevića kojeg nisam znao. Nisam znao za tog mladog čovjeka koji je umro u Jasenovcu i koji je malo napisao, a sve je bilo dobro. Bio je veliki talent. Druga stvar su ti sami susreti koji su korisni zbog debata o literaturi i svemu drugome“, rekao je on.

Susrete je obilježila promocija knjige „25 prvonagrađenih priča“, koja predstavlja
svojevrsnu antologiju i svjedočanstvo o dosadašnjim Susretima Zija Dizdrević, kao i ponovno vraćanje biste ovog književnika u Fojnici.

Bista Zije Dizdarevića

„Ako i po čemu ovi susreti, koji su besprijekorno organizirani, ostanu upisani, ostat će po dva vrlo velika i važna događaja. Jedan je knjiga, a mi koji se bavimo pisanom riječiju znamo onu staru - napisano ostaje, a izgovoreno odlazi u zrak. Dakle, ta knjiga će svjedočiti o prethodnim susretima, ali će i obilježiti ove. I ta bista za koju je bilo krajnje vrijeme da se vrati, da Fojnica dobije bistu svoga najvećeg pisca i da ovi susreti imaju neko simboličko mjesto u toj bisti oko koje će se, ako ništa, jednom godišnje okupljati i položiti cvijeće“, naveo je Željko Ivanković, član Programskog savjeta manifestacije.

„S obzirom u kakvom vremenu živimo, vremenu neimaštine i recesije i s obzirom u kakvoj državi živimo i koliko se drži do kulture, htjeli priznati ili ne, možemo izraziti zadovoljstvo da smo i ove godine uspjeli da zadržimo kontinuitet, kao i kvalitet Susreta“, rekao je Nasir Selimović, predsjednik Upravnog odbora manifestacije.

Zija Dizdrević bo je čudesni tvorac kratke priče. Autor je četiri zbirke pripovijedaka
koje su objavljene posthumno. Rođen je u Ljubuškom, a djetinjstvo je proveo u
Fojnici. Sa 26 godina odveden je u Jasenovac gdje je pogubljen.

XS
SM
MD
LG