Dostupni linkovi

Uoči Dana žena u BiH: I dalje neravnopravne


Na Međunarodni dan žena 2010. godine, foto: Midhat Poturović
Na Međunarodni dan žena 2010. godine, foto: Midhat Poturović
U ponedeljak, 7. marta, počinju događaji u okviru Osmomartovske incijative pod nazivom „Živi solidarnost!”, koji će trajati do 10. marta. Među organizatorima su Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, te udruženje građana „Pravo ljudski“.

Obilježavanje Osmog marta, Međunarodnog dana žena, ove godine će proteći u znaku 100-godišnjice organizovane borbe žena za njihovu jednakost i osnovna prava.

Pod znakom je solidarnosti, kaže koordinatorica inicijative, Kumjana Novakova, zbog toga što četiri nevladine organizacije žele pozvati građane na društvenu odgovornost, te da se pridruže inicijativi kako bi na svoj način obilježili ovaj značajan datum. U stotinu godina borbe za jednakost spolova u svijetu, u Bosni i Hercegovini žene su i dalje neravnopravne sa muškarcima, ističe Novakova.
Novakova: I dalje živimo u jednom patrijarhalnom društvu gdje ravnopravnost spolova gotovo da i ne postoji. i dalje živimo u jednom patrijarhalnom društvu gdje ravnopravnost spolova gotovo da i ne postoji.

„Javni diskurs je i dalje patrijarhalan, na privatnom planu i dalje živimo u jednom patrijarhalnom društvu gdje ravnopravnost spolova gotovo da i ne postoji. Tako je cilj inicijative „Živi solidarnost!“ da nas podsjeti da se borba za ženska prava ne završava samo sa formalno-pravnom jednakopravnošću, sa potpisivanjem konvencije protiv diskriminacije žena, usvajanjem gender akcionog plana jedne zemlje, već svaka od nas treba, pogotovo povodom Međunarodnog dana žena, da se podsjeti i da podsjeti ostale žene, da moramo prvo na privatnom planu raditi, a onda i u javnom prostoru“, rekla je Novakova.

Ravnopravnost žena i muškaraca temeljno je pravo i zajedničko načelo u Evropskoj uniji, uspostavljeno Ugovorom o EU i Poveljom temeljnih prava. Izvještaj Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Evropskog parlamenta o ravnopravnosti žena i muškaraca u Evropskoj uniji za prošlu godinu, pokazuje da i uz pozitivan trend, rodna neravnopravnost i dalje postoji i zemljama EU. Žene u Uniji tokom svog radnog vijeka zarađuju prosječno 17,5 posto manje od muškaraca.

Suzbijanje ukorijenjenih rodnih nejednakosti u svim sferama društva dugoročni je izazov, pa zato Bosnu i Hercegovinu, koja teži postati članicom evropske porodice, čeka dug put kako bi se kroz brojne reforme približila Evropskoj uniji. Kumjana Novakova o tome kaže:

„Ispred BiH je, naravno, jako puno posla u smislu gender senzitivizacije javne administracije, senzitivizacije obrazovanja, što jeste slučaj sa većinom zemalja članica EU, tako da u tom pogledu Bosni i Hercegovini vjerovatno preostaje dugi put. “


Brojni sadržaji


Regulativa EU podrazumijeva prihvaćanje direktive o jednakim plaćama, jednakom tretmanu, direktivu o samozapošljavanju i socijalnoj sigurnosti, roditeljskom odsustvu, te direktivu o jednakom tretmanu za muškarce i žene pri zapošljavanju.
Kumjana Novakova

Već stotinu godina obilježava se dan kada su žene digle glas za svoja prava. Šta danas znači Osmi mart, kako se obilježevao nekad, a kako danas?

„Sama ideja Osmog marta danas jeste da nas podsjeti na bukvalno borkinje za prava žena, za ravnopravnost spolova. Nekad, možda bih mogla jedino napraviti razliku između obilježavanja Osmog marta u starom sistemu – najčešće su to bile večere ili izlasci koji su bili organizirani od strane preduzeća, i danas – kada je to više na ličnoj inicijativi žena“, rekla je Novakova.

U okviru inicijative „Živi solidarnost!“, od 7. do 10. marta bit će upriličeni brojni sadržaji, navodi Novakova.

„Inicijativa počinje 7. marta panelom na temu „Osmi mart – nekad i sad“, i zapravo najavljuje čitavu inicijativu. Isti dan, nakon panela, u 18 sati otvaramo dvije izložbe u sklopu inicijative. Jedna je pod nazivom „Iz ženske škrinje“, a druga je „Osmomartovski striptiz“. Obje imaju za cilj da skrenu pažnju na prisutnost patrijarhalnih rodnih odnosa, čak i kad je riječ o predstavljanju Osmog marta u medijima, predstavljanja Osmog marta u javnom diskursu. Osim izložbi, predstavićemo i jednu pozorišnu predstavu, autorice Lajle Kaikčije, rađenu od strane Narodnog pozorišta Zenica. Predstava će biti održana 9. marta u 18 sati na Akademiji scenskih umjetnosti, a inicijativu zatvaramo dokumentarnim filmom „Mi smo pola iranske populacije“, koji je rad trenutno najznačajnije rediteljice iz Irana, Rakshan Bani-Etemad“, navodi Novakova.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG