Dostupni linkovi

U BiH se još uvijek traga za 10.000 nestalih


Posjetilac na izložbi fotografija o nestalima u ratu u BiH, avgust 2010.
Posjetilac na izložbi fotografija o nestalima u ratu u BiH, avgust 2010.
U Bosni i Hercegovini se 16 godina nakon završetka rata još uvijek traga za oko 10 hiljada nestalih osoba u proteklom ratu. Iako je BiH jedina zemlja na svijetu koja ima Zakonom o nestalim osobama, porodicama koje traže svoje najmilije to nije olakšalo situaciju. Međunarodni dan nestalih 30. avgust u BiH se obilježava odvojeno.

Prema podacima Instituta za nestale na području BiH do sada su eksumirani posmrtni ostaci oko 22 hiljade žrtava od 30 hiljada koliko je, prema zvaničnim podacima, nestalo tokom proteklog rata u BiH.

Među njima i Samir Omerović iz Bratunca koji je poginuo 1993. godine ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno, priča njegova majka Aiša.

''I tako ga žalim, dok sam živa žaliću. I plačući evo naočale nosim, a nisam nikad nosila. Plakala što ne mogu svom Samiru doći na mezar. Grozno je, ne može da se opiše koliko. Pošla sam od kuće i sve govorim o Bože je l' ovo ovako moralo biti, je li se ovako moralo desiti. Šta ću, a mora se nekako živjeti , a nije dobro'', priča Aiša.

Iste ratne '93. godine spas iz ratom zahvaćene BiH pokušao je pronaći i Dobro Bošnjak iz Fojnice. Sredinom maja pošao je za Split ali tamo nikada nije došao, kaže njegov brat Ranko koji ga i danas traži.
Samo bi voljeli da nam kažu gdje su im kosti, da ih možemo sahranit, da možemo upalit svijeću, da možemo otići na grob.

''Otiš'o je prema Prokosu, zapravo treb'o je ići u Split i od tada nema ga nigdje. Od tog dana svaki trag mu se gubi. Sa njim je bila Snježana Zelenika i Lili mali, jedan momak, sa njim isto bio. Od njih nigdje ništa, ni traga ni glasa. Sve se šuti. Neko zna, a zato ko zna on šuti, neće da kaže ništa i tako. Samo bi voljeli da nam kažu gdje su im kosti, da ih možemo sahranit, da možemo upalit svijeću, da možemo otići na grob'', kaže Ranko.

Dvadesetogodišnji Slobodan Zimonjić, 1995. godine nestao je na bihaćkom ratištu i od tada mu se gubi svaki trag. Otac Milorad godinama pokušava naći bilo kakav trag koji bi ga doveo do posmrtnih ostataka sina za kojeg vjeruje da je poginuo.

''Grmeč, Grabeška visoravan, e tu je nest'o. Ja sam naš'o sve stvari, a njega nema. Imao je 20 godina. Od '95. ja sam preš'o milione kilometara tražeći. Para potrošio što sam im'o, obiš'o sam sve i nikad ništa. Nema. Pa, pravde ovdje nema nikakve. Nit' ima države, nit' ima pravde. Pa da mi je nać' kost, kost da znam. Ja sam dig'o njemu i spomenik, i za sebe i za suprugu, da mi je kost da sahranimo'', kazao je Milorad.

Udruženja nestalih nezadovoljna

Iako je BiH jedina zemlja na svijetu koja ima Zakon o nestalim osobama, porodice žrtava su nezadovoljne do sada urađenim. Pored 10 hiljada osoba za kojima se traga, još oko četiri hiljade tijela je pronađeno, ali nije identifikovano. Upravo je Međunarodni dan nestalih prilika da se nadležni podsjete koliko je važno pronaći sve nestale, kaže član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Zvonimir Kubinek.
Fotografija nestalog Slobodana Zimonjića

''Da mi iskažemo svoje nezadovoljstvo, prema vlasti, prema institucijama koje ne rade svoj posao po pitanju pronalaženja i po pitanju procesuiranja ratnih zločina'', izjavio je Kubinek.

Radom državnog Instituta za nestale čiji rad od osnivanja, prije šest godina, prate problemi, nisu zadovoljna udruženja koja okupljaju porodice iz RS.

Tako je i Međunarodni dan nestalih 30. avgust u BiH obilježen na dvije lokacije. Centralni skup u organizaciji Instituta i Međunarodne komsije za traženje nestalih održan je u ponedjeljak u Brčkom kojem nisu prisustvovali predstavnici Udruženja porodica nestalih Republike Srpske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeca Dan nestalih obilježen je u utorak na Ozrenu.

''Ova situacija je neprihvatljiva i nepodnošljiva. Naime, za tri i po godine rada Instituta za nestale BiH identifikovano 3 075 tijela što je dobar rezultat, ali kad pogledate da je od toga samo 75 Srba to je poražavajuće i to se slobodno može nazvati diskriminacijom jednog naroda u procesu traženja tih lica'', ocjenjuje Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske, Goran Krčmar.

Prilikom osnivanja Instituta, jedan od prvih zadataka bio je uspostava centralne evidencije nestalih, ali to do danas nije urađeno.

Na području BiH pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci oko 1 500 žrtava i zbog toga već nekoliko godina čekaju na ukop. Samo sa područja Srebrenice identifikovano je više od hiljadu nekompletnih tijela.

Povodom Međunarodnog dana nestalih Koalicija za REKOM pozvala je vlade BiH, Srbije, Hrvatske,Crne Gore i Kosova da formiraju baze podataka o nestalim osobama prema nacionalnosti i osnuju fondove za podršku njihovim porodicama nestalih, te da finanansijski podrže ekshumacije i istrage koje mogu da dovedu do otkrivanja masovnih grobnica.
XS
SM
MD
LG