Dostupni linkovi

Čavušoglu: U BiH nema stvarnog napretka


Mevlut Čavušoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, na konferenciji za novinare u Sarajevu, 25. mart 2011.
Mevlut Čavušoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, na konferenciji za novinare u Sarajevu, 25. mart 2011.
Dok BiH očigledno zaostaje u reformskim procesima i u ispunjavanju vlastitih obaveza koje je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, međunarodni zvaničnici upozoravaju da BiH gubi korak „na evropskom putu“ te da će zbog zastoja u formiranju vlasti stanje biti još gore.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlut Čavušoglu je tako, tokom nedavne posjete BiH, upozorio na samoizolaciju zemlje i pozvao na ispunjavanje postprijemnih obaveza, te hitno imenovanje nove parlamentarne delegacije BiH u ovo tijelo, i to u naredne dvije sedmice jer u protivnom neće više biti u stanju da učestvuju u radu VE.

Čavušoglu je takođe pozvao Predsjedništvo BiH da što prije imenuje predstavnike u ključna stručna i monitoring tijela Vijeća Evrope, među kojima su Venecijanska komisija, Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije, te Komitet za sprječavanje mučenja.

On je istakao da nikada nije bio pristalica sankcija prema BiH, a o tome će odlučivati Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

"I bez sankcija, BiH je sama sebe izolovala”
, konstatovao je Čavušoglu, ocijenivši da u BiH od 2006. godine nema stvarnog napretka.

Ukoliko BiH ne bude imala svoje predstavnike u tijelima Vijeća Evrope, ne može u potpunosti učestvovati u radu ove institucije niti može koristiti sve što joj kao članici pripada, istakao je danas predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Mevlut Čavušoglu.

Parlamentarna skupština o stanju u BiH

Urgirajući da se što prije imenuju novi delegati koji će učestvovati u radu, jer u protivnom BiH neće biti u stanju nastaviti učešće, Čavušoglu je naglasio i kako će o stanju u BiH raspravljati Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, te da se zemlja, i prije bilo kakvih zvaničnih sankcija, sama dovela u izolaciju.

„Bez ikakvih sankcija koje su prema vama poduzete, vaša zemlja već izvjesno vrijeme sama sebe izoluje. Ja sam spomenuo da BiH nema svoje predstavnike u ključnim tijelima Vijeća Evrope. Time ona ne učestvuje u radu tih tijela, a niti im daje doprinos. Vi trenutno nemate delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čime ste isključeni iz njenog rada. Ova situacija je za nas neprihvatljiva", kaže on.

Čavušoglu je upozorio i na trenutne političke prilike, te aktuelnu blokadu institucija. Dodao kako će Parlamentarna skupština VE podržati nastojanja da se nađe rješenje, ali i da ne može cijela zemlja biti talac političara koji ne mogu da se dogovore.

Zgrada Savjeta Evrope, 12. mart 2008.
„Od 2006. godine kako ja ovdje dolazim, zapravo nema nikakvog stvarnog napretka, nema nikakvih promjena. Zemlja se kontinuirano nalazi u pat poziciji. Ja sam upravo zato tokom svog obraćanja rekao da se građani trenutno nalaze u situaciji da su taoci onoga što se u zemlji dešava, a mi to ne smatramo prihvatljivim. Ja zaista vjerujem i nadam se da će svi politički lideri u zemlji naći načina da konstruktivno vode dijalog, da dođu do dobrih zaključaka koji će omogućiti da se formiraju vlasti", ističe Čavušoglu.

Predsjednik Parlamentarne skupštine VE je iznio i stav kako se postprijemni uslovi moraju ispuniti:

„To isto tako usporava napredak zemlje na njenom putu k evropskim integracijama. Ono što je najznačajnije jeste da ovo direktno pogađa obične građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, njihove sklonosti ili mjesto stanovanja. U tom smislu ja sam jasno pozvao sve političke aktere da ustanove jedan ozbiljan domaći institucionalizirani proces izrade teksta ustavnih amandmana, da bi se osiguralo izvršenje obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, i da se time unaprijedi i funkcioniranje institucija BiH na svim nivoima. U isto vrijeme, ja sam tokom tih sastanaka naglasio koliko je hitna potreba da se usvoje i određene reforme u nekim drugim bitnim područjima, kao što je, recimo, usvajanje državnog zakona o popisu stanovništva, te dovršetak procesa distribucije državne imovine.“

Parlamentarna skupština VE zabrinuta je zbog toga što, ni nakon šest mjeseci od izbora, u BiH nije uspostavljena vlast, naglasio je njen predsjednik, te kazao kako će se o stanju u Bosni i Hercegovini sigurno raspravljati u ovom tijelu.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG