Dostupni linkovi

U Beogradu pretučen Jovo Kapičić


Jovo Kapičić
Jovo Kapičić
Jovo Kapičić (92), narodni heroj i borac NOB-a, pretučen je u centru Beograda u ulici Stanoja Glavaša.

On je teže povređen udarcem s leđa u glavu, potvrdio je za RSE i njegov sin, nekadašnji košarkaški reprezentativac, Dragan.

“Na putu kući blizu njegovog stana dobio je težak udarac, s leđa. Udarcem mu je potpuno zatvoreno oko i slomljen nos. On je pao i sav okrvavljen osta na kratko vreme bez svesti. Prolaznici su ga potom podigli i pomogli mu da dođe do kuće”, rekao nam je Dragan Kapičić.

Na pitanje RSE da li ima bilo kakvih indicija o tome ko stoji iza napada Dragan Kapičić navodi da je njegov otac izložen čestim pretnjama koje se upućuju i putem medija i od političara i to zbor njegovih “navodnih grehova”.

Kapičić je jedan od poslednjih živih narodnih heroja Drugog svetskog rata i jedan je od organizatora operacije hapšenja Draže Mihailovića, koji se u delu javnosti sada smatra herojem, tako da onaj ko se borio protiv Draže ne može više biti heroj.

Kapičić je nedavno objavio knjigu o partizanskim danima i o svojoj ličnoj ulozi koju je imao u Titovoj Jugoslaviji.

U beogradskoj policiji su saopštili da su upoznati sa slučajem, ali druge detalje nisu izneli.

Osude napada

Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Fond Biljana Kovačević Vučo osudili su napad na Kapičića i zatražili da se odgovorni za napad procesuiraju.
Saopštenje tri NVO: Šokirani smo vešću o fizičkom napadu na čoveka zašlog u desetu deceniju života, koji je ponovo postao 'javna ličnost' kada je o svojoj biografiji i opredeljenjima progovorio otvoreno i bez licemernog ulepšavanja.

"Šokirani smo vešću o fizičkom napadu u sred dana na Jovana Kapičića, čoveka zašlog u desetu deceniju života, koji je ponovo postao 'javna ličnost' kada je o svojoj biografiji i opredeljenjima progovorio otvoreno i bez licemernog ulepšavanja", navodi se u zajedničkom saopštenju tri nevladine organizacije.

Napad na Kapičića osudila je i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

"Za vreme tragičnog građanskog rata Jovo Kapičić i njegov partizanski pokret bili su protivnici Ravnogorskog pokreta, ali ideološke razlike i sukobi ne mogu danas biti razlog za ugrožavanje bilo čijeg života, pa ni generala Kapičića", izjavio je predsednik te asocijacije i narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG