Dostupni linkovi

Beograd bez zvaničnih reakcija na optužnice protiv Vasiljevića i Živanovića


Ilustracija
Povodom optužnice koju je Županijsko tužilaštvo u Osijeku podiglo protiv bivšeg načelnika Uprave za bezbednost JNA Aleksandra Vasiljevića i komandanta logora Stajićevo i Begejci Miroslava Živanovića, u Beogradu još uvek nema zvaničnih reakcija, a sagovrnici veruju da bi ovaj slučaj mogao da bude prepušten pravosudnim organima u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu još se nije oglasilo povodom optužnice Osječkog tužilaštva, a kako je za RSE kratko rekao zamenik tužioca Bruno Vekarić, oglasiće se kada dobije optužnicu.

Prema očekivanjima advokata Dragoljuba Todorovića iz Fonda za humanitarno pravo, beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine moglo bi da pokrene istragu protiv Vasiljevića i Živanovića, posebno ako se ima u vidu da protiv njih u Tužilaštvu, već, postoji krivična prijava vukovarskih logoraša, podneta pre skoro tri godine.

“Naravno, da ima osnovane sumnje da su Živanović i Vasiljević odgovorni, međutim, postoji krivična prijava protiv više lica koja su bila u tim logorima. Tamo je bilo i smrtnih slučajeva, i mučenja, itd. Jedan od njih je Živanović, tak koji je bio u Begejcima. A ima i Stajićevo, KP dom Mitrovica”, kaže Todorović.
Nekadašnji logor Stajićevo blizu Zrenjanina

Na pitanje da li je tačno da se Aleksandar Vasiljević dovodi u vezu po komandnoj odgovornosti, Todorović odgovara:

“Da. On je bio šef Vojne službe bezbednosti i on je to sve osnovao. Nije on bio u logoru i ubijao, ali je bio nadređen, osnivao to”.

A za Živanovića kaže:

“On je bio upravnik logora Begejci, i on je to tolerisao. Ne mogu da se muče i ubijaju ljudi.”

Publicista Tomislav Žigmanov, iz Novog Sada, kaže da mu nije poznata konkretna odgovornost Vasiljevića i Živanovića, ali tvrdi da je nesporno postojanje logora u Vojvodini.

“Na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine, tijekom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj postojali su logori u kojima su bili zarobljeni građani Hrvatske. Oni koji su bili pripadnici vojnih jedinica, ali i civili koji su zarobljavani nakon vojnih operacija i uspjeha koje su postizale snage JNA. Dakle, činjenica jeste da su postojali ovi logori i da je kroz njih prošlo više tisuća ljudi, a neki su, čak, i ubijeni”, kaže Žigmanov.

Hrvatska će prepustiti suđenje Srbiji?

U srpskim zvaničnim krugovima još uvek se ne koristi termin “logori”, jer – kako je objašnjeno - "u toku je istraga o tome šta se događalo u to vreme, na tim lokacijama”.

Nedavno, u ekskluzivnom intervjuu za RSE, Aleksandar Vasiljević je negirao postojanje logora, kao i sopstvenu odgovornost za ono što se dešavalo u tim objektima:

“Netačno je da sam ja organizovao te logore.”

RSE: A ko je organizovao?

Vasiljević: Organizovala je komandna linija. Vi znate odakle počinje linija komandovanja.

RSE: Od načelnika Generaštaba?

Vasiljević: Od njega je bio stariji Veljko Kadijević.

RSE: Da li ste znali za logore i da li ste bili u nekim od njih?

Vasiljević: Nisu postojali logori. Postojali su sabirni centri. Neko može sad da ih zove logorima, koncentracionim logorima...

Jedno od pitanja koja provejavaju u ovdašnjoj javnosti je, zbog čega je, tek, posle dvadeset godina podignuta ova optužnica.

Žigmanov optužnicu Osječkog tužilašta dovodi u kontekst “slučaja Purda”.

“Ne znam njihove motive, ali sigurno to treba promatrati u kontekstu slučaja Tihomira Purde i onoga što je sve to za posljedicu imalo. Drugim riječima, vraćena je nekako loptica, da kažemo sportskim žargonom, na drugi teren", rekao je Žigmanov.

"U svakom slučaju, sigurno bi bilo dobro - i pitanje postojanja logora na teritoriji Srbije, onoga što se u njima događalo, i pozivanje na odgovornost za sve ono što se događalo - da se o tome javno progovori i da se istina utvrdi. A odgovorni, ukoliko je bilo zločina, da se procesuiraju”, kaže on.

Budući da su Vasiljević i Živanović državljani Srbije, pretpostavlja se da će Hrvatska prepustiti suđenje Srbiji. To uverenje deli i Dragoljub Todorović.

“Ja mislim da bi to bilo bolje i da će tako i biti. Hrvatska i Srbija imaju dogovor o izručenju svojih državljana zbog organizovanog kriminala, ali nemaju zbog ratnih zločina. Tako da mislim da će to biti procesuirano pred Sudom za ratne zločine, jer prijava postoji”, ocenjuje Todorović.
XS
SM
MD
LG