Dostupni linkovi

U Arabiji otkriveni tragovi civlizacije stare 9.000 godina


Arabija - ilustracija
Arabija - ilustracija
Saudijska Arabija je na jugozapadu zemlje otkrila tragove civlizacije stare 9.000 godina koja je već znala pripitomljavati konje i balzamirati.

"Ovo otkriće govori o tome da su konji pripitomljavani prije više od 9.000 godina, dok se u prethodnim studijama navodi da su konji u centralnoj Aziji pripitomljavani prije 5.000 godina", izjavio je potpredsjednik Odjela za muzeje i antikvitete Ali el-Gaban na konferenciji za štampu održanoj u srijedu navečer u Džedi.

Ostaci ove civilizacije pronađeni su blizu Abhe, u pokrajini Asir.

Ova civilizacija, kojoj je dato ime el-Makar, znala je već "balzamirati mrtve
na potpuno drugačiji način od postupaka poznatih"
do sada, izjavio je Gaban, prenio je AFP.

Pronađene su statue životinja, koza, pasa, jastrebova, ali i statua konja visoka jedan metar, izjavio je Gaban i dodao da "u svijetu nije pronađena nijedna statua životinje takvih dimenzija iz tog doba".

Arheolozi su pronašli također vrhove strijela, kameni alat, instrumente za izradu tkanine, što svjedoči o razvoju ove civilizacije.

Ostaci su pronađeni u jednoj dolini kojom je nekada tekla rijeka, kada je arapski poluotok bio vlažan i zelen, objasnio je saudijski zvaničnik.

U radovima jedne međunarodne ekipe objavljenim u januaru ocjenjuje se da je moderni čovjek na Arapskom poluotoku prisutan od prije 125.000 godina.
XS
SM
MD
LG