Dostupni linkovi

EU-SAD potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, arhivska fotografija
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, arhivska fotografija

U zajedničkoj deklaraciji na kraju samita EU-SAD održanog u Washingtonu 20. oktobra potvrđuje se zajednička posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i podrška evropskoj perspektivi regiona.

"Svi partneri treba da nastave sa reformama koje su potrebne za napredak na njihovom evropskom putu", navodi se u završnom dokumentu na kraju susreta lidera EU i predsjednika SAD-a Joa Bidena.

Poseban paragraf u zajedničkoj deklaraciji se odnosi na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Podvlačimo potrebu da Kosovo i Srbija hitno deeskaliraju tenzije i da brzo i bezuslovno sprovedu sporazum na putu normalizacije svojih odnosa i povratka dijalogu uz podršku EU", poručuje se putem deklaracije.

Američki predsjednik Joe Biden dočekao je evropske lidere Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen. Razgovarali su o ratovima između Izraela i Hamasa, kao i Ukrajine i Rusije.

Biden je istakao da EU i Sjedinjene Države zajedno podržavaju Izrael i Ukrajinu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan ranije rekla da je stvaran rizik šireg regionalnog sukoba zbog rata između Izraela i Hamasa.

"Vidjeli smo kako su arapske ulice pune bijesa širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran."

Ubijeno 13 članova porodice u Gazi, među njima bebe i djeca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Ona je Iran opisala kao "pokrovitelja Hamasa" i rekla da “oni žele samo da potpiruje vatru haosa", dok Rusija, "ratna mušterija Irana", pažljivo posmatra, rekla je, dodajući da su "Rusija i Hamas slični".

Ovo je drugi samit Sjedinjenih Država i Evropske unije otkako je Joe Biden prezeo predsjedničku poziciju.

XS
SM
MD
LG