Dostupni linkovi

Osmi Vukovar film festival: Filmovi koji ostaju kroz godine


U ponedjeljak uveče u Vukovaru započinje osmi po redu Vukovar film festival, festival filmskih ostvarenja podunavskih zemalja. Bit će prikazan 81 film, dio repertoara bit će prikazan i u Vinkovcima i u Županji, a prihod od ulaznica za dio repertoara koji nije besplatan ide za obnovu filmskog Studija kreativnih ideja u poplavama pogođenoj Gunji.

Pred osam godina Vukovar film festival startao je sa 7 filmova na jednoj lokaciji. Ove je godine u konkurenciji i izvan nje 81 film na sedam lokacija, dio programa bit će prikazan i u Vinkovcima i Županji, festival je produljen sa pet na šest dana i planira se premašiti prošlogodišnjih 30.000 posjetitelja.

„Imamo tri natjecateljske i četiri popratne kategorije, imamo jako puno dobrih filmova – teško mi je sada izdvojiti bilo koji od njih! Primjerice, festival otvaramo ovogodišnjim dobitnikom Srebrnog medvjeda za scenarij na Berlinskom filmskom festivalu, filmom 'Križni put' redatelja Dietricha Bruegemanna, koji će biti naš gost večeras. Taj je film ujedno ove godine u Berlinu dobio i glavnu nagradu Ekumenskog žirija“, kaže za naš radio direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić.

Posebna su ljepota vukovarskog festivala lokacije gdje se filmove prikazuje – filmovi iz kategorije „Svijet“ bit će prikazivani u perivoju dvorca Eltz, a natjecateljski dio kratkometražnog i dugometražnog filma je na terasi Agencije za plovne putove, odmah na obali Dunava. To su jedine projekcije za koje će trebati kupiti ulaznicu po 15 kuna.

„Ovo sve skupa govorim da bih pozvao ljude da dođu, jer ćemo cjelokupni prihod od prodanih ulaznica donirati za obnovu Studija kreativnih ideja u Gunji, koji je uništen u nedavnim poplavama“, pojašnjava Rakonić.

Povjesničar filma Daniel Rafaelić jedan je od troje članova ovogodišnjeg žirija.

„Mislim da je ovo festival koji je iz godine u godinu sve važniji u regiji, a ne samo u Hrvatskoj. Sa druge strane, po kalibru filmova koje prikazuje mislim da su to filmovi koji nas ne samo podučavaju, nego i ostaju s nama kroz godine. Dakle, mislim da je tu Vukovar napravio veliki iskorak od onoga što zovemo filmski festivali“, konstatira Rafaelić.

„Vukovar ima kulturnu tradiciju, ali – na žalost – premalo ljudi u Hrvatskoj posvećuje tome brigu“, kaže za naš radio druga članica festivalskog žirija, filmska kritičarka Branka Šomen.

„Jednostavno, neophodna je manifestacija filma na ovom području, tim prije što ni Osijek nema ništa slično. A kada pogledamo malo dalje po Hrvatskoj, svako mjesto, svako selo – da tako kažem – ima filmski festival, onda Vukovar zaslužuje – ako ništa drugo –a onda jedan veliki međunarodni filmski festival“, smatra Branka Šomen.

U konkurenciji su ove godine filmovi iz niza podunavskih zemalja – od najnovijeg Schoendorffovog ostvarenja „Diplomacija“ do talijansko-švicarsko-njemačke koprodukcije „Čuda“ koja je na ovogodišnjem Cannesu osvojila Veliku nagradu žirija. Prijašnjih godina bili su zastupljeni i srpski autori. Zašto ih ove godine nema, pojašnjava Rafaelić:

„Mislim da je stvar sa srpskom produkcijom da se – to znate i sami – nekad filmovi čuvaju za veće festivale. Postoji ta politika većih 'A' festivala, kojih nema puno, da moraju imati premijerne filmove na svom programu. I onda se nekada dogodi da redatelji čuvaju svoje filmove od prikazivanja na regionalnim festivalima, da bi ih eventualno na 'A' festivalu prikazali premijerno. To se ove godine dogodilo i Sarajevu i Puli sa nekim velikim filmovima, tako da to nije čudno.“

Na ovogodišnjem festivalu, uz filmove podunavskih zemalja, bit će prikazana i retrospektiva recentnih naslova španjolskog redatelja Pedra Almodovara, te oscarovke Susanne Bier. Održat će se i tri filmske radionice i to Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica kao i radionica Stop animacije.

Svako veče tijekom festivala održavaju se besplatni koncerti – ovog ljeta nastupaju regionalni DJ dvojac Discobajagi, grupe Vatra, Marijan Ban i Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek i Cargo Trio te gostujući DJ iz kluba Papaya.

Uz Branku Šomen i Daniela Rafaelića, ove je godine u žiriju i poznata slovenska glumica Milena Zupančić. Festival traje do 30. kolovoza.

XS
SM
MD
LG