Dostupni linkovi

U Veneciju stigao prvi kruzer od početka pandemije


Kruzer MSC Orkestar po dolasku u Veneciju
Kruzer MSC Orkestar po dolasku u Veneciju

Uprkos obećanjima vlade da će preusmjeriti velika plovila zbog zabrinutosti za sigurnost i okoliš, kruzer MSC Orkestar ušao je 3. juna u Veneciju, prvi put od početka pandemije, odnosno od janara prošle godine.

Kruzer će pokupit će oko 650 putnika prije nego što krene južnije. Svi putnici moraju pokazati negativne testoove prije no što se pridruže drugima na kruzeru.

Sa druge strane rastu pozivi koji se protive obnovi krstarenja, samo dva i po mjeseca nakon što je talijanski ministar kulture Dario Franceschini obećao konačno zaustavljanje prolaska velikih brodova kroz ovaj grad.

“Venecija pati i mi, građani svijeta, ne možemo ostati gluhi na njene vapaje”, napisali su u otvorenom pismu iz neprofitne organizacije Nasljeđe Venecije kojeg su potpisali i glumica Tilda Swinton, režiseri Wes Anderson i Francis Ford Coppola, kao i muzičar Mick Jagger.

Potpisnici su izložili deset prioriteta za grad, uključujući i zaustavljanje prolaska ogromnih brodova kroz Veneciju i bolje upravljanje masovnim turizmom.

Borba oko kruzera u Veneciji stavljena je u fokus nakon što je kruzer Costa Concordia potonuo pred Toskanom 2012. godine pri čemu su 32 osobe poginule.

Nakon inicijalne zabrane brodova izad 40.000 tona u Veneciji, industrija kao i vlasti postigli su dobrovoljni sporazum kojim se brodovima sa nižom razinom sumpornog goriva omogućava prolaz.

Uspravljen kruzer Costa Concordia
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Talijanska vlada najavila je ranije da kruzeri više neće moći prolaziti kroz Veneciju, pored Trga Svetog marka i historijskog centra, već da će umjesto toga biti preusmjeravani ka industrijskoj luci, međutim infrastruktura za taj potez još uvijek nije uspostavljena.

XS
SM
MD
LG