Dostupni linkovi

U Tutinu vanredna situacija zbog smeća


Zbog nagomilanog smeća u opštini Tutin uvedena je vanredna situacija. Opština je raspisala javni poziv za ustupanje komunalnog preduzeća privatnom operateru, a radnici nezadovoljni ovom odlukom stupili su u štrajk koji je ipak privremeno ubustavljen.

Radnici JKP „Gradac“ u utorak su odlučili da privremeno obustave štrajk i zajedno sa privatnim firmama počeli su da odvoze smeće.

Predsednica Sindikata „Gradac“ Zineta Kočan za RSE je potvrdila da će ponovo stupiti u štrajk kada vanredna situacija bude ukinuta i da će trajati sve dok se ne poništi skupštinska odluka o ustupanju komunalnog preduzeća privatnoj firmi.

Zamenik predsednika Opštine Tutin Salih Hot za RSE je pojasnio da su nezadovoljni radom komunalnog preduzeća „Gradac“ i da je doneta skupštinska odluka o raspisivanju konkursa za ustupanje komunalnog preduzeća privatnoj firmi.

„Prevashodno je problem što je doneta ova odluka, jer oni su dosad kako tako radili. Ali tad su prekinuli i jednostavno nisu hteli da poštuju ni onaj minimalni deo poslova koji su trebali da rade. Došli smo u situaciju kakva je nesnošljiva, da smo zatrpani smećem, da postoji mogućnost zaraze, jer se na smeće bacaju i uginule životinje“, naglašava Hot.

Nezadovoljni radnici ovdašnjeg komunalnog preduzeća stupili su nakon toga u štrajk jer ne žele da ih opština po drugi put privatizuje, objašnjava predsednica Sindikata „Gradac“ Zineta Kočan.

Smeće u Tutinu, foto: Danica Gudurić
Smeće u Tutinu, foto: Danica Gudurić

„Mi smo obavljali minum rada. I imamo samo jedan, jedini zahtev. Da se povuče skupštinska odluka, jer radnici neće više da idu u privatni sektor. Jesmo, normalno tražili da nam poprave mehanizaciju, jer su auta stara. Međutim, da li je to nekome stalo da nas što više oslabi, isto kao i prošli put, i mi smo opet došli u sitaciju da radimo sa jednom smećarkom. Na našu nesreću, dva dana pre uvedene vanredne situacije i ona se pokvari", navodi Zineta Kočan.

Kočan kaže da Opština po drugi put pokušava da komunalno preduzeće u čijem sastavu je gradska pijaca, zelenilo vodovovod i čistoća, poveri privatnom opreateru, mada se to pokazalo ranije neuspešno jer je firmi „Filman“ 2006. godine dato u zakup ovo komunalno preduzeće, a njegove poslovne prostorije tad prodate.

„Nismo imali redovne plate, mi ni sad nemamo izmirene doprinose iz te firme", kaže Zineta Kočan.

Zbog lošeg poslovanja, opština Tutin je pre pet godina ponovo „Gradac“ vratila pod svoje okrilje, ali i dalje je nezadovoljna. Kočan kaže da je mehanizacija stara oko 20 godina i da bi sa minimalnim ulaganjima mogao da se obnovi vozni park, da bi ova firma nastavila sa radom. Opština je u nedelju angažovala privatnike sa kamionima da odnesu smeće.

„Sve to što treba da se popravi nije više od 3.000 evra i da mi radimo kao što smo uvek radili. Nama je rečeno da budžet opštine Tutin nema para , a sad ima para da se plate privatnici da odnose smeće", komentariše Zineta Kočan.

Ovo je jedinstven primer da se zbog neodnošenja smeća uvodi vanredna situacija, kaže Mujo Muković, narodni posalnik u Skupštini Srbije iz Tutina, obrazlažući da lokalna vlast namerno izaziva ovakvu krizu.

"Oni su namerno izazvali krizu neodnošenja smeća, da bi izvršili krajnje sumnjivu privatizaciju JKP „Gradac“. Na ovaj nači ugroženi su vitalni interesi građana Tutina, jer ne možete vi dati bilo kom privatniku da gazduje gradskim vodovodom“, smatra Muković.

XS
SM
MD
LG