Dostupni linkovi

U Tadžikistanu predložen zakon kojim se makroima oduzimaju deca


Zarina je 21-godišnja seksualna radnica iz Dušanbea. Ona je majka dvoje dece i prihod od prostitucije joj je neophodan da bi ih nahranila i obukla.
Zarina je 21-godišnja seksualna radnica iz Dušanbea. Ona je majka dvoje dece i prihod od prostitucije joj je neophodan da bi ih nahranila i obukla.

Pišu: Šahlo Abduloh i Sarvinoz Ruhuloh

Mavdžuda, samohrana majka u 30-im godinama, zarađuje za život pronalazeći mušterije za grupu seksualnih radnica u glavnom gradu Tadžikistana, iako su podvođenje i prostitucija zabranjeni u toj zemlji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mavdžuda, koja ne želi da joj se objavi puno ime, mogla bi uskoro da rizikuje da izgubi decu dok radi da bi mogla da ih nahrani.

Tadžikistanski parlament priprema amandmane na Porodični zakon prema kojim bi osuđeni makroi i vlasnici javnih kuća izgubili roditeljska prava, a država im oduzela maloletnu decu.

Očekuje se da će predlog zakona biti usvojen. Zakonodavci i pristalice zakona kažu da je usmeren na borbu protiv prostitucije i zaštitu dece. Kritičari kažu da je najbolji način da se smanji prostitucija i zaštiti porodica stvaranje alternativnih radnih mesta za žene kako ne bi morale da pribegavaju radu u ilegalnoj seksualnoj industriji.

Mnoge žene uključene u taj posao kažu da su postale seksualne radnice zbog ekstremnog siromaštva s kojim su suočene u Tadžikistanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja centralne Azije.

Mavdžuda kaže da su ona i njoj bliske seksualne radnice čule za parlamentarnu raspravu o predloženom zakonu. Ona je za RSE rekla da su žene koje poznaje užasnute mogućnošću da budu primorane da državi predaju svoju decu.

"Zašto (vlasti) misle da će oduzimanjem naše dece rešiti bilo šta", pita Mavdžuda koja pronalazi mušterije za seksualne radnice o kojima se stara.
"Zašto (vlasti) misle da će oduzimanjem naše dece rešiti bilo šta", pita Mavdžuda koja pronalazi mušterije za seksualne radnice o kojima se stara.

Mavdžuda jedina ima prihod u njenoj porodici. Ona kaže da bi ukidanje roditeljskog prava samo dodalo muke siromašnima i povećalo agoniju u njihovim "ionako jadnim životima".

Ona je rekla da usvajanje predloženog zakona nikome neće pomoći i da u Tadžikistanu neće dovesti do kraja rada koji je poznat kao najstarija profesija na svetu.

"Zašto (vlasti) misle da će oduzimanjem naše dece rešiti bilo šta? (Ako im je stalo do nas), treba da nam pomognu da nađemo posao kako bismo mogli da radimo i pružimo bolji život svojoj deci", rekla je Mavdžuda.

Zakon je pripremljen posle izveštaja da su u policijskim racijama u Dušanbeu i drugim gradovima otkriveni bordeli. Prema tadžikistanskom zakonu, vođenje javne kuće ili učestvovanje u pribavljanju plaćenog seksa je krivično delo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora. Ponovljenim počiniocima preti do osam godina zatvora.

Prostitucija se u Tadžikistanu smatra prekršajem za koji je predviđena kazna u vrednosti do 150 evra. Za privedene više puta određena je veća novčana kazna ili pritvor do 15 dana.

Seksualne radnice često od svojih rođaka kriju izvor svojih prihoda, u strahu od velike sramote koja se povezuje s prostitucijom u tom pretežno muslimanskom društvu.

U izradi nacrta zakona učestvovao je tadžikistanski Državni odbor za žene i porodična pitanja. Članovi odbora kažu da veruju da će pretnja oduzimanjem starateljstva nad decom primorati ljude da dobro razmisle pre nego što se upuste u rizičan posao.

Član odbora Obidžon Šaripov rekao je za RSE da će amandmani na Porodični zakon takođe zaštititi mentalno i fizičko blagostanje dece.

"Većina tih žena ima bar jedno ili dvoje dece kojima su jedine starateljke", rekao je Šaripov. "Neminovno je da ono što rade utiče na maloletnike. Kad su žene noću zauzete na poslu, deca su sama kod kuće".

Vladini zvaničnici i ženske organizacije kažu da sprovode kampanje podizanja svesti koje uključuju takozvane "časove morala" za seksualne radnice, pokušavajući da ih ubede da odustanu od tog posla.

Časovi uključuju predavanja lekara, službenika reda i zakona, kao i vođa lokalnih zajednica koji upozoravaju na opasnosti od prostitucije, poput opasnosti od polnih bolesti ili da budu žrtve nasilja i trgovine ljudima.

Neke seksualne radnice optužuju pripadnike policije da iznuđuju novac od prostitutki tokom racija ili da ih tuku i vređaju u pritvoru. Vlasti negiraju te navode.

"Tuku nas i mušterije. (Ako pozovemo policiju, oni) dođu i samo zapišu naše žalbe, i to je to", kaže Zarina, 21-godišnja seksualna radnica iz Dušanbea.

Zarina je majka dvoje dece koja zavise od njenih prihoda. Zarina kaže da se prostitucijom bavi od 16. godine. Poslednjih godina Mavdžuda joj pomaže da pronađe klijente.

Zarina se plaši da će se, ako Porodični zakon bude izmenjen tako da primora Mavdžudu da odustane od podvođenja, mučiti da pronađe klijente i da će izgubi jedini izvor prihoda.

"Gde da nađem novac za kiriju i da nahranim decu", pita Zarina, ukazujući da nije završila školu i da nema praktične veštine niti legalno radno iskustvo da nađe posao.

Zarina takođe kaže da bi se rado odrekla prostitucije da postoji drugi način da stavi hranu na sto svojoj deci i plati kiriju da imaju krov nad glavom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG