Dostupni linkovi

U svojoj novoj knjizi memoara Obama cilja na Putina


Bivši američki predsjednik Barack Obama (lijevo) i ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku G8 u Irskoj, 2013.

Piše: Todd Prince

Bivši američki predsjednik Barack Obama u svojoj novoj knjizi memoara Putina je nazvao liderom vlade koja podsjeća na "kriminalni sindikat".

U knjizi "Obećana zemlja" (Promised Land) prvom tomu predsjedničkih memoara Baracka Obame objavljenom 17. novembra, Obama kaže da ga je Putin podsjećao na modernu verziju korumpiranih političkih šefova koji su vodili američke gradove krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Ti šefovi, piše Obama, gledali su na patronat i podmićivanje kao na "legitimna sredstva zanata".

"U takvom svijetu nedostatak skrupula, prezir prema bilo kakvim visokoumnim težnjama mimo akumuliranja moći, nisu bili nedostaci. Bile su to prednosti", napisao je 44. američki predsjednik.

Obama je rekao da je Putin, koji Rusijom vlada ili kao predsjednik ili kao premijer u posljednje dvije decenije, izgradio zemlju "koje se možda treba bojati, ali ne i oponašati je", dodajući da malo, ako uopše ima, građana iz zemalja u razvoju koji gledaju na Moskvu za "inspiraciju".

Obama, koji je bio predsjednik SAD od 2009. do 2017. imao je vrlo zategnut odnost sa Putinom.

Bivši senator iz Ilinoisa došao je na mjesto predsjednika u problematično vrijeme za američko-ruske odnose: Moskva je napala susjednu Gruziju u avgustu 2008. - samo tri mjeseca prije nego što je Obama postao predsjednik – tako je ponovo pobudila duboko ukorenjenu zabrinutost u istočnoj Evropi zbog agresije Kremlja.

Iako je Obama u početku pokušao da poboljša odnose sa Moskvom, politika koju je njegova administracija nazivala “resetovanje”, zbog dugogodišnjeg nepovjerenja, neslaganja oko vanjske politike i nazadovanja demokratije u Rusiji nije uspjela.

Predsjednik Vladimir Putin (lijevo) predsjednik Barack Obama razgovaraju na samitu G20 u Sankt Peterburgu 2013.
Predsjednik Vladimir Putin (lijevo) predsjednik Barack Obama razgovaraju na samitu G20 u Sankt Peterburgu 2013.

Nakon protesta za demokratiju u Moskvi, Putin je krajem 2011. optužio Obaminu administraciju da pokušava da potakne nemire u Rusiji, što je još više zaoštrilo odnose. Onda je 2014. Putin anektirao Krim i podržao pobunu u istočnoj Ukrajini nakon svrgavanja kijevskog lidera koji je bio uz Kremlj, što je američko-ruske odnose dovelo do novog post-hladnog rata.

Obamina administracija, zajedno sa saveznicima, izbacila je Rusiju iz Grupe osam (G8), platforme za razgovore čelnika najmoćnijih industrijskih zemalja, i zadala udarac Rusiji kako bi kaznila Putina za neprijateljske akcije prema Ukrajini.

U knjizi Obama se prisjeća kada se prvi put susreo s Putinom u julu 2009. godine na njegovoj dači u blizini Moskve, opisujući ruskog lidera - koji je tada bio premijer vlade Dmitrija Medvedeva - fizički "neuglednog" niskog i kompaktnog - hrvačke građe."

Udario je na Putinovu sklonost mačo fotografijama, poput jahanja konja golih prsa, rekavši da je to činio kao s "težnjom tinejdžera na Instagramu".

Obama je rekao da je Putin tokom njihovog prvog sastanka započeo "živahan i naizgled beskrajni monolog", u kojem su detaljno opisani svi propusti Sjedinjenih Država u protekle dvije decenije, uključujući širenje NATO-a i napad na Irak.

Ponudio je pozitivniji pogled na Medvedeva, Putinovog štićenika koji je bio na funkciji predsjednika od 2008. do 2012., rekavši da mlađi ruski lider izgleda nije nasjeo na sve priče koje je Kremlj zavrtio i pokazao je entuzijazam za resetovanje odnosa.

"Primijetio sam određenu ironičnu distancu u njegovom osnosu kao da želi da znam da on zapravo ne vjeruje u sve što govori", rekao je Obama o svom prvom susretu s Medvedevim na sastanku G20 u aprilu 2009. godine.

Obama i Medvedev u Moskvi
Obama i Medvedev u Moskvi

Obama je u memoarima istakao da je imao nekoliko zajedničkih stvari sa Medvedevim. Rekao je da su obojica studirali i podučavali pravo prije nego što su osnovali porodice, "upetljali" se u politiku i obojici su im pomagali stariji političari.

Međutim, takođe je opisao Medvedeva kao "imućnog" čovjeka koji je iskoristio svioje političke veze da postane djelimični vlasnik glavne drvne kompanije tokom privatizacije u 1990-im, kada je životni standard mnogih Rusa opadao.

Obama je rekao da su on i Medvedev jedva govorili o politici kada su večerali u dači izvan Moskve 2009.

Rekao je da je Medvedevova supruga Svetlana Medvedeva bila zabrinuta zbog toga kako će se njihov sin tinejdžer Ilja nositi sa socijalnim pritiskom koji je proizašao iz očeve slave i da očekuje da će željeti studirati u inostranstvu.

"Zapanjilo me koliko je ta noć bila uobičajena - kako smo, izuzev prevodilaca koji su diskretno sjedili iza nas dok smo jeli, mogli prisustvovati večeri u bilo kojem dobrostojećem američkom predgrađu," napisao je Obama.

Rekao je da je osjetio da će se Putin vratiti na predsjedničko mjesto 2012. godine nakon što je javno doveo u sumnju odluku Medvedeva u martu 2011. da se suzdrži od glasanja UN-a o vojnoj akciji u Libiji.

Obama je rekao da je "nezamislivo" da Putin, koji je držao stvarnu vlast u Rusiji, nije podržao Medvedeva u odluci da se suzdrži.

"Čini se da je Putin odlučio da namjerno učini da njegov izabranik izgleda lose – znak, morao sam tako da pretpostavim, da Putin planira da i formalno preuzme moć u Rusiji", napisao je.

Medvedev je u septembru 2011. Najavio da se neće ponovo kandidovati, otvarajći tako put za Putina koji je pobijedio naredne godine. Putin je izabrao Medvedeva za svog premijera, a otpustio ga je u januaru 2020. nakon osam godina.

Obama je kritikovao svog prethodnika, predsjednika Georgea W. Busha, što nije bio oštriji prema Putinu, tvrdeći da je pustio Rusiju da napadne južnokavkasku državu Gruziju 2008. godine.

Ruski petodnevni rat protiv Gruzije dogodio se pet mjeseci prije nego što je Bush trebao sići s vlasti nakon osam godina na poziciji predsjednika.

"Osim što je obustavila diplomatske kontakte, Bushova administracija nije učinila gotovo ništa da kazni Rusiju zbog njene agresije, a ostatak svijeta slegnuo je ramenima i krenuo dalje, čineći da bilo kakav zakašnjeli napor da se Rusija izoluje, gotovo sigurno ostane bez uspjha", rekao je.

Obama će se i sam suočiti s kritikama svog nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, zbog toga što Ukrajinu nije opskrbio naoružjem kako bi se odbranila od ruske agresije.

Obama je izrazio moralnu dilemu s kojom se suočio zbog suprotstavljanja Putinu u vezi s kršenjem ljudskih prava u Rusiji i povratkom demokratije u Kremlju.

Nakon susreta sa ruskim aktivistima tokom putovanja u Moskvu 2009. godine, sam je sebi postavljao putanje koliko daleko je bio spreman da ide u njihovoj odbrani u vlastitoj potrazi za strateškim ciljevima.

"Da je Putin krenuo sa progonom jednog od ovih aktivista, koliko bih daleko išao - posebno znajući da to neće promijeniti njegovo ponašanje?”; “Da li bih rizikovao završavanje [novih] pregovora o START-u", rekao je, misleći na razgovore o smanjenju nuklearnih bojevih glava.

Prvi tom memoara završava se 2011. godine prije Putinovog povratka na mjesto predsjednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG