Dostupni linkovi

U svemiru postoji oko 2.000 milijardi galaksija?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svemir ima oko 2000 milijardi galaksija, to jest “deset puta više” nego što se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak, a prenosi Reuters. Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaktika.

Tim profesora Christophera Conselicea sa univerziteta u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podacima dobijenim pomoću teleskopa Hubble koji su konstruisali NASA i Evropska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa. Još moramo istražiti 90 odsto galaksija.

Zatim su pažljivo izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaksija u različitim periodima istorije svemira. Što su galaksije dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas. Postojećim teleskopima može se posmatrati tek 10 odsto galaksija.

“Teško je shvatiti da u svemiru još moramo istražiti 90 odsto galaktika”, rekao je Christopher Conselice. “Ko zna što ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novom naraštaju teleskopa?”, upitao se u saopštenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Journalu.

Znaće se više tek s još većim teleskopima Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je “nevidljivih” galaksija koje su izvan domašaja teleskopa.

”Ovaj rad će se moći potvrditi tek kada budemo imali goleme teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja”, rekao je Francois Hammer, astronom u Pariškom opservatoriju i stručnjak za nastanak galaksija.

Evropski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi ogromni evropski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojeg će primarno ogledalo biti prečnika 39 m.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG