Dostupni linkovi

U subotu prvi Osijek Pride


Logo Parade
Logo Parade

U Osijeku se u subotu održava prva osječka Povorka ponosa LGBTIQ zajednice. Tako će Osijek biti – nakon Zagreba i Splita – treći grad u Hrvatskoj sa svojim Prideom, a organizatori očekuju oko 200 sudionika.

Zastave duginih boja zavijorit će se u subotu u centru Osijeka – u organizaciji nevladine udruge LiberOs održat će se prvi Osijek Pride. Organizatori očekuju oko 200 sudionika, a o glavnim porukama i naglascima prvog osječkog Pridea za naš radio govori tajnica LiberOsa i članica Organizacijskog odbora Osijek Pridea Tajana Lučić.

„'Osijek – nepokoreni grad', ' LGBTIQ – nepokoreni građani' – to bio bile glavne poruke, i da pokažemo koliko građana ima u Osijeku koji podržavaju prava manjina općenito, onih koji će se solidarizirati kao obitelji, prijatelji i suradnici LGBTIQ populacije u Osijeku, da ta populacija u Osijeku nije nevidljiva, da ona nije negdje u Splitu ili u Zagrebu nego da postoji i u Osijeku, i da počnemo raditi na tome da se integrira u društvo onako kako bi svaka manjina trebala biti integrirana u hrvatsko društvo.“

Kakve su prve reakcije – Joco Glavaš koji se priključio organizaciji Osijek Pridea u ime Inicijative mladih za ljudska prava kaže:

„Reakcije su oprečne – idu od najpozitivnijih koje najčešće dolaze iz krugova nekih liberalnih političara i ljudskopravaških krugova, pa do komentara koji uopće negiraju postojanje LGBTIQ zajednice u Osijeku, pitaju što jedan Pride treba u Osijeku kao trećem gradu, pa i nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu kojim se – prema njihovim riječima – LGBTIQ zajednica legislativno u potpunosti izjednačila sa heteroseksualnom većinom…

„A mi“ – kaže Glavaš – „odgovaramo: da Osijeku nije potreban Pride, on se ne bi ni dogodio.“

Osijeku je potreban Pride zato što vidljivost LGBTIQ zajednice i dalje nije prisutna, dakle i dalje oni nisu 'izišli iz ormara', i dalje ih treba ohrabrivati i osnaživati, treba im biti jasno da imaju neka sigurna mjesta i osobe kojima se mogu obratiti kada dođe do povrede nekih njihovih prava, diskriminacije u školi, na fakultetima i na radnim mjestima, na ulici itd.“

U najstarijem hrvatskom Prideu – onom zagrebačkom – pozdravljaju osječku inicijativu.

Jako je lijepo čuti da je nakon Splita i Zagreba osijek treći hrvatski grad koji će imati svoju povorku ponosa. Mislim da je jako važno da inicijative o organiziranju povorke ponosa dolaze iz mjesta u kojima se održavaju, i u tom smislu mi iz 'Zagreb Pridea' možemo samo pružiti moralnu i logističku podršku, ali sve ideje, sve poruke i sve što će se desiti u Osijeku – to je na inicijativu lokalnih aktivista i aktivistkinja i tako treba i biti“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Osijek Pride ima skromna sredstva – od grada Osijeka dobio je 5.000 kuna (650 eura) potpore, pa i dalje prikuplja donacije, a zaštitarsko poduzeće „Sokol Marić“ besplatno će štititi povorku. Organizatori ne očekuju incidente tijekom povorke. Osijek Pride započinje okupljanjem u subotu u 11 sati na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, a povorka će se kretati od Trga Ante Starčevića, preko Ribarske ulice, Šetalištem kardinala Franje Šepera, ulicom Vjekoslava Hengla preko Sakuntala parka i Kapucinskom ulicom natrag do Trga Ante Starčevića. Nakon šetnje okupljenima će se obratiti predstavnici Organizacijskog odbora Pridea, kao i gosti i gošće osječke povorke ponosa.

XS
SM
MD
LG