Dostupni linkovi

U Sloveniji samit Procesa Brdo-Brioni


Domaćin skupa, slovenački predsednik Borut Pahor

U Brdu kod Kranja 12. septembra se održava samit Procesa Brdo-Brioni na kojem će biti razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno ranije, uz domaćina skupa slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na skupu bi učestvuju predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Bajram Begaj, članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Pahorov kabinet početkom septembra, kada je slovenački predsednik boravio u poseti Beogradu i Prištini, saopštio da će samit Procesa Brdo-Brioni biti prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, sa ciljem jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje, te brže integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG