Dostupni linkovi

Sirija: Glavna bitka za Alepo tek počinje

  • RSE

Pripadnik sirijskih pobunjenika, Alep, avgust 2012.
Sirijska vojska u nedelju bombarduje kvart Salahedin u Alepu, a žestoke borbe vode se i u drugim kvartovima u tom gradu, saopštila je sirijska Opaservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Prema saopštenju, vojska je u nedelju ujutro opkolila Salahedin, najvažnije uporište pobunjenika u Alepu. Pobunjenici tvrde da pod kontrolom drže polovinu tog kvarta, a jake borbe vode se i u kvartovima Hamdanije, Sukari, El-Ansari i Džamijat el-Zahra, u zapadnom delu grada.

Britanski dnevnik "Indipendent" navodi da su u Alepu aktivna dva fronta i da je jedan u Salah al Dinu a drugi nedaleko od drevnih čeličnih vrata grada.

Sukobi su nastavljeni i u drugim sirijskim gradovima, a u Latakiji, na zapadu zemlje, je tokom bomradovanja jedne zgrade ranjeno pet pobunjenika.

Opservatorja je saopštila da je regularna vojska u subotu na Salahedin izvršila najjači vazdušni napad od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, kao i da je širiom zemlje tokom jučerašnjeg dana poginulo najmanje 205 ljudi, među kojima 115
civila, 38 pobunjenika i 52 vojinka.

Jedan predstavnik bezbednosnih službi je izjavio da "prava bitka" za Alepo tek počinje, da je oko tog grada raspoređeno najmanje 20.000 vojnika i da se očekuje dodatno pojačanje.

Sukobi između pobunjenika i regularne vojske u Alepu traju od 20. jula.

Generalna skupština UN usvojila je u petak rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje pobunjeničkih gradova u Siriji i kritikuje Savet bezbednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba.

Šef Sirijskog nacionalnog saveta, Abdel Baset Sajda ocenio je da usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Siriji potvrđuje da je sirijski predsednik, Bašar Asad "izgubio sav legitimitet".

On je kazao da se pobunjenici neće povući iz Alepa, jednog od važnih uporišta pobunjenika.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari osudio je donošenje rezolucije i optužio Saudijsku Arabiju i Bahrein da napadaju Siriju dok u njihovim zemljama takođe postoji kršenje ljudskih prava.

Američki predstavnik u UN Suzan Rajs pozdravila je usvajanje rezolucije. Ona je naglasila da je Generalna skupština UN poslala snažnu poruku a to je da je velika većina naroda uz stanovnike Sirije. Rusija je, međutim, saopštila da rezolucija narušava mirovne napore i pruža podršku sirijskoj opoziciji.

Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština UN ima pre svega simbolično značenje, pošto za razliku od Saveta bezbednosti, Skupština može samo da da preporuke, ali joj je cilj da da pojača pritisak na Savet bezbednosti da preduzme akciju.

Rezolucija je donesena dan pošto je specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan podneo ostavku na to mesto i osudio podeljenost među svetskim silama u Savetu bezbednosti po pitanju Sirije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG