Dostupni linkovi

U Sarajevu otvorene bašte kafića, zatraženo pomjeranje zabrane kretanja


Otvorene bašte kafića i restorana u Sarajevu, 12. april, 2021.

Bašte i terase kafića i restorana u Sarajevu od ponedjeljka ujutro, 12. aprila, otvorene su za goste nakon što je Vlada Kantona Sarajevo u petak donijela odluku o ublažavanju restriktivnih mjera.

Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mjera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski, te će moći raditi uz uvjet da je prostor otvoren s najmanje tri strane.

Usluživanje u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno.

Ministar zdravstva KS-a Haris Vranić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su od Vlade Federacije BiH zatražili da se pomjeri i zabrana kretanja od 21 sat do 5 ujutro, donesena 18. marta, kada i odluka u zatvaranju ugostiteljskih objekata, a s ciljem da vjernici muslimani mogu obavljati vjerske dužnosti tokom mjeseca posta ramazana, koji počinje u utorak, 13. aprila.

Zatraženo je od federalnog kriznog štaba da se zabrana kretanja pomjeri na 23 sata.

Osim ugostiteljskih objekata na otvorenom, dozvoljen je rad i teretana. Za svaku osobu u ovim prostorima, prema odluci vlade, neophodno je osigurati 7 m2 i ne smije biti prisutno više od 20 osoba.

Rad bazenima je i dalje zabranjen, izuzev za trenažne procese plivača i paraplivača, reprezentativaca i profesionalnih vaterpolo ekipa.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a, nove i djelomično ublažila prethodne higijensko-epidemiološke mjere koje se odnose na razne oblasti.

Šta znaju Sarajlije, a šta su zvanične informacije o vakcinama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Kako je navedeno pratit će epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i, u skladu s utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, po potrebi revidirati donesene mjere.

Kad je riječ o odgojno-obrazovnom procesu, nastava se i dalje izvodi online, s tim što se dozvoljava održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u visokoškolskim ustanovama uz ne više od 20 prisutnih osoba.

Pojedini centri i škole u kojima se izvodi poseban odgojno-obrazovni proces, rehabilitacija ili specijalni odgojno-obrazovni proces kao i srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju s radom u prostorijama škole prema uputstvima nadležnog ministarstva.

Učenicima u inkluziji potrebno je omogućiti praćenje nastave u prostorijama škole, navodi se u saopćenju Vlade KS, a dozvoljava se i rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole.

Prema posljednjim dostupnim podacima za 12. april, u Kantonu Sarajevu je za posljednja 24 sata potvrđen 71 slučaj novozaraženih osoba. Na korona virus testirane 623 osobe. Preminulo je deset osoba koje su bile zaražene korona virusom.

XS
SM
MD
LG