Dostupni linkovi

U samoubilačkom napadu u Bagdadu ubijeno najmanje 35 osoba


Uništeno auto nakon bombaškog napada u Bagdadu u julu 2016. arhivska fotografija
Uništeno auto nakon bombaškog napada u Bagdadu u julu 2016. arhivska fotografija

Bombaš samoubica ubio je najmanje 35 osoba, a ranio desetine na prepunoj tržnici u kvartu Sadr City u Bagdadu.

Više od 60 osoba je ranjeno, rekli su policijski izvori, prenosi Reuters.

Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad, objavila je novinska agencija grupe Nasheer na Telegramu. Rečeno je da je jedan od njegovih militanata raznio eksplozivni prsluk među gomilom ljudi.

Izvori iz bolnice navode da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti i veći jer su neki od ranjenih u kritičnom stanju.

Premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi održao je hitan sastanak sa najvišim sigurnosnim zapovjednicima kako bi razgovarali o napadu.

“Strašnim zločinom ciljaju civile u Sadru pred Bajram. Nećemo se smiriti dok terorizam ne bude isčupan iz korjena,” napisao je na Twitteru predsjednik Bahram Salih.

U aprilu je militantna grupa takozvana “Islamska država” preuzela odgovornost za napad auto bombom na tržnici kada su ubijene četiri osobe, a 20 ranjeno.

Takozvana “Islamska Država” također je preuzela odgovornost za bombaški napad prošlog januara kada je u centru Bagdada ubijeno više od 30 osoba, prvom velikom samoubilačkom bombaškom napadu u Iraku u tri godine.

Napadi bombama nekada su bili gotovo svakodnevna pojava u glavnom gradu Iraka, ali su se krenuli smanjivati od kada je 2017. godine na sjeveru i zapadu države poražena takozvana “Islamska Država.”

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG