Dostupni linkovi

U SAD-u odobrena četvrta doza vakcine protiv korona virusa


Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je odobrila drugu dodatnu dozu vakcina protiv korona virusa za osobe starije od 50 godina.

Agencija je saopštila da će se nova, četvrta, doza vakcina Pfizer/BioNTech i Moderna primijenjivati najmanje četiri mjeseca nakon prethodne doze. Namjera im je pružiti veću zaštitu od teških bolesti i hospitalizacije.

FDA je također odobrila i drugu dozu vakcina za mlađe ljude sa kompromitovanim imunološkim sistemom.

Odobrenje dolazi nakon što su pojedini naučnici izrazili zabrinutost zbog veoma zarazne podvarijante omicrona BA.2, koja je povećala broj slučajeva COVID-19 u drugim zemljama.

„Da su u pitanju moji rođaci, poslao bih ih da to urade“, rekao je najviši zvaničnik FDA dr. Peter Marks tokom konferencije za novinare o dobijanju dopunskih vakcina.

”COVID-19 je imao zaista nesrazmjeran negativan učinak na osobe starije od 65 godina i one sa komorbiditetom."

Pratite:

Broj slučajeva COVID-a u Sjedinjenim Državama naglo je opao nakon rekordnog porasta u januaru, ali je u protekloj sedmici zabilježen mali porast.

Otprilike dvije trećine potpuno vakcinisanih Amerikanaca starijih od 65 godina i nešto više od polovice ljudi između 50 i 64 godine do sada su primili prvu dodatnu dozu vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG