Dostupni linkovi

U RS tvrde: Uslovi i potezi MMF-a nerealni i politički


Zgrada Vlade RS
Blokada Parlamenta BiH koji nije još donio zakon o akcizama, te nemogućnost dogovora socijalnih partnera iz RS oko zakona o radu, blokiraće aranžman MMF-a sa BiH. Za vladajuće u RS ova odluka MMF-a je politička, dok su ekonomisti, s druge strane, mišljenja da će vlasti u ovom entitetu posegnuti za skupljim komercijalnim kreditima i prodajom evro obveznica, što će negativno uticati na finansijsku stabilnost RS.

Jedva sklepani budžet Republike Srpske najvjerovatnije neće biti ostvaren u onoj mjeri u kojoj je zamišljen u glavama vlasti ovog entiteta. Zbog nepoštovanja dogovora sa MMF-om, budžet RS će biti uskraćen za 66 miliona KM, a razlozi su nedonošenje novog zakona o radu i nemogućnost dogovora u Parlamentu BiH oko zakona o akcizama.

Ministar finansija RS, Zoran Tegeltija kaže da uslovi MMF-a nisu realni, te će aranžman najvjerovatnije biti prekinut:

„Ja mislim da aranžmana neće biti jer uslovi koje MMF postavlja nisu realni, nisu stvarni. Ne želim da ulazim u motive zašto je MMF takve uslove postavio, hoću samo da kažem da ne postoji nesporazum sa stanovišta saradnje sa MMF-om po pitanju politika koje trebaju da se provedu, već su nesporazumi sa stanovišta rokova u kojima oni žele da se to provede", kostatuje Tegeltija.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite RS Petar Đokić smatra da je stav Međunarodnog monetarnog fonda u pogledu novog zakona o radu potpuno pogrešan i da je apsolutno politički:

„MMF, koliko ja znam, a pokušao sam se raspitati, ni u jednoj zemlji nije postavljao to kao uslov da bi ušao u finansiranje. MMF je, u svim onim kontaktima koje sam i ja do sada imao, govorio o tome na koji način će sredstva koja se planiraju biti trošena, da li država sa kojom oni sarađuju ima transparentan budžetski plan, da li transparentno troši sredstva i da li može da obezbijedi izvore finansiranja za ono što ona planira finansirati", kaže Đokić.

Šansa kod Rusa

Iako se Vlada RS obavezala u pismu namjere MMF-u da donese novi zakon o radu, do toga najvjerovatnije neće doći u ovoj godini, pa prekidom aranžmana moraju iznaći nova sredstva. Da bi se izvukli iz nastale situacije Vlada planira da se zaduži kod drugih finansijskih institucija, kaže ministar Tegeltija:

„Naravno da će se ta sredstva tražiti od finansijskih institucija. Ono što smo mi uvijek govorili jeste da su sredstva MMF-a sa stanovišta kamate povoljnija, ali da imaju vrlo kratke rokove. Nije isključena mogućnost da se ta sredstva obezbjeđuju i u aranžmanu sa nekim partnerima iz Rusije.“

Za Sinišu Vukelića, urednika portala Capital.ba, zaduživanje kod Rusa nije realno kao ni najavljeno emitovanje evro obveznica.

„O tom kreditu koji se spominje u javnosti – 500 miliona evra – već se priča duže od godinu dana. Posljednje informacije su da je to mnogo manji iznos, od oko sto miliona evra, međutim, i za takav aranžman bi trebalo dosta vremena da se realizuje. Treća karta na koju Vlada RS ide jeste emitovanje evro-obveznica, ali za tu realizaciju i implementaciju trebalo bi najmanje sedam-osam mjeseci, znači, nikako ne bi uspjeli da to završe prije oktobarskih izbora, što vlastima ne ide u korist", ocjenjuje Vukelić.

Moguća rješenja, osim komercijalnih kredita, mogu se naći u smanjenju rashoda kad je u pitanju administracija i smanjenje izdataka po tom pitanju, ali prema mišljenju ekonomiste Saše Grabovca, to će se teško ostvariti s obzirom da je izborna godina.

„Vjerovatnoća da će se nešto takvo desiti nije velika, ali suštinski, mislim da ovdje ne možemo razmišljati samo o tome kako namaknuti prihode, nego kako stvarno ući u jednu radikalnu reformu javnog sektora uopšte i neke bolne rezove koji se odnose možda prije svega na smanjenje plata, prije nego neko otpuštanje, a naravno, najbolja je neka kombinacija te dvije mjere, u zavisnosti od institucije do institucije", konstatuje Grabovac.

Opozicija, sa druge strane, tvrdi da je Vlada RS dugo zamajavala MMF lažnim obećanjima te sada ta neodgovorna politika dolazi na naplatu.

Prema mišljenju Mladena Ivanića, predsjednika Partije demokratskog progresa, nepoštovanje dogovora sa MMF-om neće oštetiti samo budžete RS i Federacije, već će narušiti ionako loš ugled BiH u svjetskim finansijskim krugovima, a to će najbolje osjetiti sami građani.

„To će značiti da ozbiljni investitori ovdje neće dolaziti, i to će značiti dalju ekonomsku bijedu u Bosni i Hercegovini još nekoliko godina, i svi ćemo platiti vrlo visoku cijenu jedne potpuno nekompetentne, neodgovorne vlasti koja je samo sjedila i pokušavala da sačuva sebe", zaključuje Ivanič.
  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG