Dostupni linkovi

U Republiku Srpsku stiže 50 doza seruma protiv zmijskog otrova


Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), izjavio je srijedu 30. juna da su dobili obećanje da će za taj entitet biti isporučeno oko 50 doza seruma protiv zmijskog ujeda iz beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

„Doze ćemo rasporediti tako da svaki Dom zdravlja ima određene količine. U pitanju je interventni uvoz, nadamo se da ćemo iduće sedmice znati tačan datum isporuke”, istakao je Zeljković.

On je pojasnio da će ove količine biti dovoljne za hitne slučajeve, ali da su stvarne potrebe Republike Srpske oko 150 do 200 doza.

Kako je rekao, Institut će nastojati da nabavi još potrebnih doza seruma.

U zdravstvenim ustanovama u cijeloj Bosni i Hercegovini trenutno nema seruma protiv zmijskog otrova, zbog čega je Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije iniciralo sastanak sa predstavnicima “Torlaka”.

Sastanak je održan 29. juna, a prisustvovali su mu i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema podacima Komore faramaceuta Federacije BiH ove godine u BiH nije uvezen niti jedan serum. Rok trajanja serumima koji su bili na stanju istekao je 31. maja ove godine.

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak'' je nacionalna ustanova za prevenciju, liječenje i praćenje infektivnih bolesti koji postoji 80 godina. Antiserume protiv zmijskog otrova prozvodi od 1995. godine.

Direktorica „Torlaka“ Vera Stoiljković iz Beograda kazala je 25. juna za RSE kako je Institut proizveo dovoljne količine seruma, shodno potpisanim ugovorima o snabdijevanju koje je zaključio sa zdravstvenim ustanovama.

Dodala je da se ulaže napor da i tržište Bosne i Hercegovine snabdije određenim količinama seruma.

U Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su otrovne poskok, šarka i planinski šargan.

Poskok je najveća i najotrovnija zmija u Europi, naraste između 65 i 90 centimetara. Otrov poskoka je jako opasan i jedini lijek protiv njega je serum.

XS
SM
MD
LG