Dostupni linkovi

U Priboju više birača nego stanovnika


Priboj, foto: Danica Gudurić
Priboj, foto: Danica Gudurić
Na parlamentarnim izborima 16 marta u Priboju prema zvaničnom biračkom spisku pravo glasa ima 1.495 građana više nego što ova opština uopšte ima stanovnika.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine opština Priboj ima 27.133 stanovnika, a u zvanični birački spisak upisano je 28. 628 građana sa pravom glasa.

Do ovog paradoksa da je broj birača veći od broja onih koji zaista žive u Priboju Milan Živković, saradnik za birački spisak u opštini Priboj, objašnjava sve većim iseljavanjem građana u potrazi za poslom, a neodjavljivanjem iz Priboja.

"Deo naših građana se iselio, otišao je u inostranstvo, i oni su kao naši građani sa legitimnim ispravama, ličnim kartama, pasošima, registrovani sa prebivalištem u opštini Priboj i svi upisani u birački spisak, a nisu se popisali po poslednjem popisu, jer su u inostranstvu", kaže Živković.

Milan Živković, foto: Danica Gudurić
Milan Živković, foto: Danica Gudurić
Opština Priboj je na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, pa ovakvoj situaciji doprinosi i dvojno državljanstvo. Ovi gradjani ne žive u Priboju, nisu obuhvaćeni popisom, ali su upisani u birački spisak a najčešće su to građani susednog Rudog ili Višegrada, koji pripadaju Republici Srpskoj odnosno BiH .

"Po Sporazumu o paralelnim vezama između Srbije i Repubike Srpske, odnosno BiH
deo građana Repubike Srpske koji živi u opštinama koje gravitiraju prema našem području a koji rade u Priboju iskoristili su mogućnost dvojnog državljanstva.U većini ovi gradjanin ne žive u Priboju, ali su regulisali prebivalište na teritoriji Priboja i po ovom osnovu upisani su u birački spisak i na taj način doprineli razlici između broja birača i broja stanovnika ove pogranične opštine
", kaže Živković.

Mnogi građani Priboja koji i sada žive u Priboju za vreme popisa nisu popisani jer su zbog teške ekonomske situacije najčešće na crno radili u drugim gradovima Srbije i Crne Gore pa je i ovo dodatni razlog neslaganja broja stanovnika Priboja sa brojem građana sa pravom glasa.
XS
SM
MD
LG