Dostupni linkovi

U Priboju klizište preti kućama, pruzi i putu


Klizište u Priboju
Kiša koja je ovih dana padala ponovo je pokrenula klizište izmedju Starog i Novog Priboja, na kome leži naselje Glišina voda, koje preti da sleti na medjunarodnu prugu Beograd - Bar kao i regionalni put Priboj – Bistrica, jedini putni pravac ka BIH, koji vodi ka graničnom prelazu Uvac.

Ovo klizište aktivirano je još od početka gradnje pruge Beograd-Bar, višegodišnja upozorenja da se obavi njegova sanacija nisu pomogla, a opština Priboj nema para za taj posao. Nadležne inspekcije su donele rešenje da se klizište mora sanirati, a sanaciju bi trebalo da uradi Železnica Srbije. Ali do sada ništa nije uradjeno. Ukoliko se u najskorije vreme ovaj posao ne završi, može doći do većeg popuštanja potpornih zidova, koji su već dosta napukli, a to bi značilo da se celo naselje Glišina voda stropošta na prugu Beograd-Bar, na putni pravac koji vodi od Priboja do međunarodnog graničnog prelaza Uvac između Srbije i BiH, ali i u reku Lim koju bi pregradilo i dovelo do velike katastrofe.

Da je veliko klizište Glišina voda u Priboju ovih dana vrlo aktivno, govori i podatak da su stakleni reperi, pokazatelji da li se zemlja pokreće, popucali. Član Štaba za vanredne situacije u Priboju Boris Mrdović kaže da su ponovo upozorili republički Štab o katastrofi koju ovo klizište može izazvati.

Boris Mrdović
Boris Mrdović
„Radi se praktično o 13 hektara kretanja zemljišta u dubini, i sada smo ponovo od Republičkog Štaba za vanrene situacije tražili da se utiče dodatno na Železnice Srbije kako bi ovaj problem koliko je to moguće otklonili. I katastarski i kako god hoćete to je zemljište u vlasništvu Železnica i oni su jedini ti koji mogu da preduzimaju neke aktivnosti kada je u pitanju ovo klizište, Mi kao lokalna samouprava stalno upućemo zahteve da se ovaj problem reši kako bi se otklonile posledice koje mogu nastati.“

Betonski potporni zidovi na klizištu sve više pucaju i naginju se prema putu. Na ovom brdu sagradjeno je oko 40 kuća. Svaka je ispucala i rizično je živeti u njima. Žitelji naselja Glišina voda ovih dana u strahu su od katastrofe.

„Sama pomisao da se kuća nalazi na klizištu nije uopšte za zanemariti. Koliko dugo neko treba još da se čeka, i da je krajni rezultat da mi treba da sletimo ,i odemo u Lim. Ako su digli ruke od nas treba da kažu“, priča Emina Karaosmanović, dodajući da se strah povećava svaki put kada krenu kiše.

Vehida Karaosmanović
Vehida Karaosmanović
„Stalno smo u strahu a pogotovu kada su kiše, tad se pucanje kuća povećava, tačno vidiš po zidu pukotine, možeš ruku zavući. Stah je najveći noću. Čuje se pucketanje, nešto poput zeljotresa, obrušavanje kamenja“, objašnjava Vehida Karaosmanović dok komšija Hakija Gojak čija je kuća najviše ispucala žali što nije kao bivši radnik FAP-a uzeo stan kada su mu nudili.

„Ja sam dobijao i stan od FAP-a, ali ja hoću kuću, petoro dece kud ću ja u stan .Pravio kuću, mučio se. I neda mi se. Eto .Kuća se krivi , plafon u sobi samo što mi nije pao , bojim se da me ne zatrpa, bojim se i da spavam. Neki dan doš'o mi zet, pa pita: Kako smijete ovde da spavate. Pa moram nek me zatrpa, šta mogu ja.“

Sado Gojak kaže da svaka tri meseca krpi rupe po zidu, vrata skraćuje, jer se kuća naginje na jednu stranu. „Ne vredi više ni krpiti. Samo kad jednom sve ovo izleti što sam krpio. Nema spavanja od pucketanja i lomljave.“

Ukoliko bi se brdo Glišina voda survalo na put moglo bi doći do katastrofalnih posledica, jer ovim putem svakodnevno prođe na stotine automobila, veliki broj pešaka kao i putničkih i teretnih vozova. Zbog pomeranja klizišta meštani starog dela Priboja vrlo često ostaju bez vode jer pucaju vodovodne cevi koje se nalaze na ovom delu puta.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG