Dostupni linkovi

Cameron u Moskvi zbog krize u Siriji


David Cameron sa Vladimirom Putinom
Britanski premijer David Cameron u posjetu je Rusiji. Tema razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom biće i rješenje krize u Siriji. Cameron će, kako se očekuje, dati potporu američko -ruskom prijedlogu o medjunarodnoj konferenciji koja bi se trebala održati krajem maja. Istodobno, Arapska liga predlaže rezoluciju kojom se takodjer poziva na političku traniziciju u Siriji, i osudjuje sirijski režim koji koristi teško naoružanje i krši ljudska prava.

Medjunarodna zajednica sve intezivnije traži način za okončanje sirijskog konflikta u kojem je do sada život izgubilo više od 70 tisuća ljudi.

Arapska liga uputila je Glavnoj skupštini UN nacrt rezolucije u kojoj se podržava formiranje tranzicijske vlade, sa svim izvršnim ovlastima i potom predvidja održavanje izbora – dakle radi se o potvrdjivanju onoga što je dogovoreno prošle godine na skupu u Genevi. Podsjetimo, tada nije bilo suglasja kako dogovoreno primjeniti, jer se predvidja da Asad u jednom trenutku mora odstupiti s vlasti.

Rusija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti, protivi se takvoj rezoluciji, a njen ambasador u UN Vitalij Čurkin ju je nazvao jednostranom i pristranom, dodajući da je kontraproduktivna s obzirom na dogovor o medjunarodnoj konferenciji koji su u Moskvi postigli američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Prema saznanjima agencije AP, rezolucija bi se pred Glavnom skupštinom trebala naći 15. maja.

Nakon informacija da se u Siriji koristi kemijsko naoružanje, pojedini američki kongresmeni zatražili su od predsjednika Baracka Obama da donese odluku o naoružavanju pobunjenika, te uvode zonu zabrane letenja.

Ministar obrane Chuck Hagel o američkim stavovima govorio je u Institutu za Bliskoistočne studije u Washingtonu.

“Upotrebiti ćemo široki raspon sredstava. Sjedinjene Države će učiniti sve kako bi postigli cilj – prekid nasilja, te pomogli sirijskom narodu u tranziciji nakon odlaska Asada s vlasti. To će pomoći obnovu stabilnosti, mira i nade za sve. Ovaj cilj dijelimo s našim saveznicima u regiji – i to ne samo s onima koji graniče sa Sirijim, već i sa drugim partnerima u Golfskom zaljevu”, rekao je Hagel.

Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja podržava uvodjenje zone neletenja i upozorava da je Damask prešao crvenu liniju kada je upotrebio kemijsko oružje.

No, uvodjenje zone zabrane letenja značilo bi američke zračne udare, slanje vojske u Siriju i žrtve. Malo je vjerojatnosti da će se Washington odlučiti na takav korak, piše Reuters.

Erdogan bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Obamom u Bijeloj kući 16. maja.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG