Dostupni linkovi

Zenica se oprostila od poginulih rudara


Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je u ponedjeljak Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu za utvrđivanje odgovornosti za pogibiju rudara jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

Informacija o krivičnoj prijavi objavljena je na dan žalosti u Federaciji BiH, na dan kada se Zenica oprostila od rudara Hajrudina Bradaraca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića, poginulih u nesreći uzrokovanoj gorskim udarom u četvrtak popodne.

Iz ureda potpredsjednika Federacije BiH saopšteno je da Kebo podnio krivičnu prijavu potkrijepljenu dijelom dokaznih materijala koji ukazuju na greške u sistemu sigurnosti, nabavci neadekvatne opreme, te elemente mita i korupcije.

Mediji prenose informacije da istraga treba da obuhvati odgovorne pojedince i institucije Federacije BiH, preko menadžmenta preduzeća "Elektroprivrede BiH" do Rudnika mrkog uglja Zenica.

Zajednička dženaza poginulih rudara, čija su tijela izvučena iz jame Raspotočje u subotu i nedjelju, obavljena je u ponedjeljak na lokalitetu Kamberovića polja u Zenici.

Nakon toga tijela poginulih rudara ukopana su na tri lokalna mezarja, te na gradskom groblju Prašnice.

Komemorativni skup poginulim rudarima održan je pred više od 1.000 ljudi.

U spasilačkoj akciji u petak je od ukupno 34 blokirana rudara evakuisano 29 preživjelih, a tijela poginulih izvučena su naknadno.

Rad ugroženog dijela jame Raspotočje u kojem se dogodio gorski udar je do
daljnjeg zatvoren odlukom Štaba za spašavanje kojim rukovodi
federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović, potvrdio je Esad Čivić, direktor RMU Zenica.

Prema njegovim riječima, Uprava Rudnika nastavlja aktivnosti na spašavanju
zatrpane opreme, te pripremama za stvaranje uslova za eksploataciju uglja na drugim lokalitetima jame Raspotočje koji su sigurniji za rad.

  • 16x9 Image

    Šerif Babić

    Diplomirao je na odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1990. godine. Objavljivao je tekstove u brojnim dnevnim i periodičnim izdanjima novina, časopisima i magazinima, te audio priloge za bh. radio stanice. Dugogodišnji je saradnik RSE iz Zenice.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG