Dostupni linkovi

Podgorica o napadu na aktere LGBT spota: Stati na put mržnji


Snimak iz spota "Mi smo dio ekipe"
Snimak iz spota "Mi smo dio ekipe"
Grupa navijača fudbalskog kluba Budućnost u ponedjeljak ujutro je brutalno pretukla reditelja spota "Mi smo dio ekipe" Danila Marunovića, glumca u spotu Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića, saopšteno iz Centra za građansko obrazovanje i LGBT Foruma Progres.

Oni su se vraćali sa koncerta u okviru festivala Main Art Street, koji se održava u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, u ulici ispred muzičke škole “Vaso Pavić” i Blues bara.

Kako je pojašnjeno, tokom koncerta njima je grupa navijača Varvari, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih riječi i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju.

Povodom napada na ekipu spota i novinara koji je bio u njihovom društvu za Radio Slobodna Evropa govori direktorka CGO Daliborka Uljarević.

"Mi smo u Centru za građansko obrazovanje i LGBT Forumu Progres potpuno zgroženi ovim gnusnim činom. Radi se o ljudima koji su sa nama sarađivali na realizaciji projekata koji upravo podstiču kulturu tolerancije. Ako na ovakav način prolaze oni koji zapravo pokušavaju da donesu neki drugi duh koji će obezbijediti jednake šanse za sve, to je onda jako loša poruka upravo pripadnicima same populacije koji su onda u dalekogoroj poziciji", ističe Uljarević.
U Crnoj Gori niko ne bi trebalo da živi u strahu i bude “nevidljiv”, poručuje savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.


Osim brojnih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i crnogorska Vlada je u ponedjeljak najoštrije osudila brutalni napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića.

"Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin i izražavamo našu odlučnost u sprovođenju politike da u Crnoj Gori ne bi trebalo da bilo ko živi u strahu i bude “nevidljiv”, te očekujemo od nadležnih organa da brzo i efikasno rasvijetle slučaj i u skladu sa Zakonom kazne njegove vinovnike", navodi se u saopštenju koje je potpisao savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

On je kazao da se nasilju i kriminalu iz mržnje mora stati na put u odnosu na bilo koji oblik diskriminacije, uključujući i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Sprječavanje i sankcije

Brutalni napad navijača Budućnosti osudio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković ocjenjujući da je to najgrublji vid kršenja temeljnih ljudskih prava.

„Nasilje prema LGBT zajednici i članovima društva koji pokazuju visok stepen tolerancije prema LGBT osobama treba u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti, a počinioce ovakvih djela sankcionisati“, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Baković je uvjeren da će nadležni organi preduzeti sve potrebne mjere i radnje, kako bi se počinioci brutalnog napada izveli pred lice pravde, a zatim i adekvatno sankcionisali u skladu sa zakonom.

Kojičić je rekao da je politika Vlade Crne Gore nedvosmisleno okrenuta poštovanju univerzalnih ljudskih prava, borbi protiv svih oblika diskriminacije i stvaranju tolerantnog društva koje garantuje i unapređuje prava, poštuje dostojanstvo i lični integritet svakog građanina, bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Rektor cetinjske Bogoslovije Srpske praoslavne crkve u Crnoj Gori Gojko Perović je u izjavi agenciji MINA osudio napad, navodeći da je to veliki grijeh.

“Kao što sam prije pola godine osudio emitovanje spota, za kojeg smatram da je neumjesan, tako i sada iz svega srca osuđujem napad i smatram da je to veliki grijeh”, kazao je Perović.

Spot o LGBT pravima u kome se dva glumca ljube proslavljajući pogodak fudbalske ekipe izazavao je nakon emitovanja prošle godine podijeljene reakcije u crnogorskom društvu.

Zbog anonimnih prijetnji koje su dva glumca iz spota primili neposredno nakon prikazivanja, ekipa na čelu sa režiserom nakratko je bila napustila Podgoricu.
XS
SM
MD
LG