Dostupni linkovi

Požar uništio hiljade domova u izbjegličkim kampovima za Rohinje


Djeca na ostacima domova nakon požara u izbjegličkom kampu za Rohinje u Bangladešu, 14. januar 2021.
Djeca na ostacima domova nakon požara u izbjegličkom kampu za Rohinje u Bangladešu, 14. januar 2021.

Ogromni požar zahvatio je izbjegličke kampove za izbjeglice Rohinje u južnom Bangladešu u ranim jutarnjim satima, rekli su Ujedinjeni narodi.

Uništeno je na hiljade domova za izbjeglice.

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) priopćila je kako je više od 550 skloništa u kojima živi oko 3.500 ljudi potpuno ili djelomično uništeno u požaru, kao i 150 trgovina i objekt koji pripada neprofitnoj organizaciji.

Fotografije i video koje je izbjeglica ustupila Reutersu iz kampa Nayapara pokazale su obitelji među kojima su i djeca kako prebiru po ugljenisanim stvarima kako bi vidjeli mogu li nešto spasiti iz svojih uništenih domova.

"Blok je u potpunosti izgorio", rekao je izbjeglica Mohammed Arakani. “Nema više ničega. Ništa se nije spasilo. Sve je izgorjelo."

"Svi plaču", rekao je. "Izgubili su sve stvari. Izgubili su sve, potpuno izgorjeli, izgubili svu robu."

UNHCR je rekao da pruža sklonište, materijal, zimsku odjeću, tople obroke i medicinsku skrb za izbjeglice raseljene iz logora u okrugu Cox's Bazar, djeliću zemlje koji graniči s Mjanmarom na jugoistoku Bangladeša.

"Stručnjaci za sigurnost povezuju se s vlastima kako bi istražili uzrok požara", rekla je agencija dodajući da niko nije stradao u požaru.

Onno van Manen, direktor Save the Childrena u Bangladešu, nazvao je požar "još jednim razornim udarcem za narod Rohinje koji godinama trpi neizrecive poteškoće".

Mohammed Shamsud Douza, dužnosnik vlade Bangladeša zadužen za izbjeglice, rekao je da je vatrogasna služba provela dva sata gaseći požar, ali da ju je omela eksplozija plinskih boca unutar domova.

Bangladeš premješta izbjeglice Rohinje na udaljeni otok
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

XS
SM
MD
LG