Dostupni linkovi

U Novom Sadu ekološki protestni koncert



Protest 29. oktobra održava se u formi koncerta pod nazivom "Kordon žurka"
Protest 29. oktobra održava se u formi koncerta pod nazivom "Kordon žurka"

U Novom Sadu je održan protestni koncert u organizaciji dela ekoloških aktivista koji se protive izgradnji novog mosta, navodeći da će radovi ugroziti životnu sredinu.

Kao i tokom prethodnih protesta, policija je bila prisutna i ovaj put.

U tom gradu u Vojvodini održano je nekoliko protesta, a policija je sprečavala demonstrante da priđu ogradi oko gradilišta, uz hapšenja aktivista i opozicionih političara. Policijske straže postavljene su danonoćno zbog toga na mestu gde se most gradi, a koje se zove Šodroš.

Reč je o četvrtom mostu preko Dunava u Novom Sadu, koji će, prema usvojenom Generalnom urbanističkom planu (GUP) Novog Sada, biti uvod u pretvaranje tog dela Dunava u stambeni kvart.

Glavni investitor je država, dok je jedan od izvođača kineska firma China road and bridge corporation (CRBC).

Aktivisti navode da ta firma posao nije dobila na tenderu i zahtevaju sve detalje i uvid u svu dokumentaciju. Vlasti u Srbiji i kompanija CRBC odbijaju kritike.

CRBC je u svom saopštenju 23. oktobra navela da je pripremila oštetni zahtev koji će podneti nadležnim organima Srbije zbog toga što su aktivisti oštetili tablu koja je naknadno postavljena na mestu radova, kao i zbog oštećene ograde koju su demonstranti delom srušili na protestu 19. oktobra.

Kompanija je navela i da će zahtevati da svi budu procesuirani.

Protest 29. oktobra održan je u formi koncerta pod nazivom "Kordon žurka", jer su organizatori pozvali novog gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića, koji u javnosti važi za ljubitelja pank (punk) muzike da im se pridruži.

Protestni koncert 29. oktobra 2022.
Protestni koncert 29. oktobra 2022.

"Kad već neće s nama da razgovara, neka dođe da uživa u prirodi i muzici, među građanima. Ne postoji sigurnije mesto trenutno u gradu na koje među ljude može da se pojavi i predstavi, jer čuvaće ga prekobrojna policija koju dan - noć drži u šumi Šodroša", naveli su organizatori.

Kako je za RSE ranije objasnio programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost Stefan Vladisavljev projekat obilaznice i mosta u Novom Sadu jedan od brojnih projekata koje su kineske kompanije dobile na osnovu međudržavnih ugovora.

Vlade Srbije i Kine su 2009. potpisale Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

U tom Sporazumu piše da ugovori i projekti postignuti na osnovu ovog dokumenta ne podležu obavezi raspisivanja javnog nadmetanja za obavljanje poslova investicionih radova i isporuku roba i usluga.

Tu obavezu propisuju zakoni Srbije, ali pošto su međudržavni sporazumi u Srbiji iznad nacionalnog zakonodavstva, poslovi koji se dogovaraju na osnovu njih mogu da izbegnu zakonske obaveze poput obaveznog raspisivanja tendera.

XS
SM
MD
LG