Dostupni linkovi

U nesreći u kakanjskoj jami poginula četiri rudara


Inspekcija ispred jame Begići - Bištrani kod Kaknja, 13. oktobar 2015.
Inspekcija ispred jame Begići - Bištrani kod Kaknja, 13. oktobar 2015.

U jami Begići - Bištrani nedaleko od bosanskohercegovačkog grada Kaknja u utorak, u jedan sat ujutro u trećoj smjeni, dogodila se nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala: Muhamed Sarač (47), Nermin Mušija (38), Mijo Stojčić (39) i Sejad Gađun (44), dok su dvojica povrijeđena – jedan lakše, a drugi teže Haris Mušija (43) i Džemal Ibrahimspahić (35).

Uzrok nesreće je, kako je rečeno, zarušavanje kamena na rudare.

U trenutku nesreće u jami se nalazilo 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu ozlijeđenih, napustili su jamu i sigurno izašli van.

Nakon obavljenog uviđaja Federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović na vanrednoj konferenciji za novinare u poslovnoj zgradi RMU Kakanj pojasnio je da se nesreća desila na 105 metara dubine, gdje su rudari radili na iskopu treće komore za trafo-stanicu.

"Četiri rudara stradala su kada je došlo do odvajanja gromile u jami Begići-Bištani Rudnika mrkog uglja Kakanj, nakon čega je došlo do zarušavanja kamena na rudare. U trenutku nesreće u jami je bilo 28 rudara, a njih sedam je radilo direktno na radilištu. Ishod nesreće su četiri smrtno stradala i dva povrijeđena rudara. Ekipa za spašavanje je iznijela tijela poginulih radnika. Jama je trenutno zatvorena, a Federalni inspektor će sa tužiocem Zeničko-dobojskog kantona provesti istragu", kazao je Osmanović.

Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede" BiH Bajazit Jašarević pojasnio je da postoji usaglašen koncept podrške rudnicima u FBiH.

"Bez investiranja u rudnike zaustavila bi se ozbiljna proizvodnja energije. Pitanje sigurnosti u rudnicima je centralno pitanje i ono se mora rješavati po hitnom postupku. Na upravama rudnika i 'Elektroprivrede' je da program podrške efikasno završimo. Očekujemo da će za šest mjeseci ili godinu to biti potpuno druga slika", poručio je Jašarević.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić dodao je da je posao rudara opasan posao, te da bi voljeli da u budućnosti bude mnogo manje nesreća.

Fadil Novalić
Fadil Novalić

"Ovo nije bila klasična rudarska nesreća, jer se desila izvan zone eksploatacije. Znam da zbrinjavanje porodica neće biti problem, već je problem da uvedemo mjere sigurnosti da više ne bude ovakvih nesreća", kazao je Novalić, te dodao da je od 1. septembra sa direktorom "Elektroprivrede" imao tri, četiri sastanka gdje je glavna tema bila rudnici i sigurnost u njima.

Ranije su agencije javile da je prema prvim neslužbenim informacijama do ove tehnološke nesreće došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno "zarušavanja materijala iz krovine", kojom prilikom se obruši gornji svod rudarskih prostorija.

Povrijeđeni rudar Haris Mušija je prošao sa težim ozljedama i nije životno ugrožen, a Džemal Ibrahimspahić sa lakšim. Oni su odmah nakon nesreće zbrinuti na Odjelu za urgentnu medicinu zeničke Kantonalne bolnice.

Jedan od povrijeđenih rudara zadobio je teže povrede s prijelomom noge i nakon saniranja povrede smješten je na Odjel za traumatologiju.

Kod drugog povrijeđenog konstatovane su lakše povrede i nakon dijagnosticiranja i opservacije na Odjelu za urgentnu medicinu danas će biti pušten na kućno liječenje.

Nastradali i povrijeđeni rudari

Nastradali i povrijeđeni rudari

U rudarskoj nesreći u jami Begići - Bištrani u Kaknju smrtno su stradala četiri rudara, Muhamed Sarač, rođen 1968., radio je kao utovarivač, bio je oženjen i imao jedno dijete, u rudniku je zaposlen od 2004. godine.

Utovarivači Nermin Mušija, rođen 1977., na ovom poslu radio je od 2013. godine, Mijo Stojčić, rođen 1976., u rudniku radio od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje djece, te Sejad Gađun, rođen 1971., zaposlen od 2013., otac dvoje djece.

Povrijeđeni su nadzornik Haris Mušija, rođen 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine, Džemal Ibrahimspahić, rođen 1980., u rudniku kao utovarivač zaposlen je od 2010. godine.

U pogon Haljinići neprestano pristižu rodbina i prijatelji, a jauci koji dopiru iz zgrade nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim baš kao što se dogodilo prije 29, odnosno 50 godina, javlja ONASA.

Slična rudarska nesreća u Kaknju kad su poginula četiri rudara bila je 1986. godine u jami "Seoce" pogona Haljinići, a prije toga 1965. godine u jami "Orasi" kada je poginulo 128 rudara.

Kakanj tuguje za svojim komoratima.

Jama Begići - Bištrani organizaciono pripada pogonu Haljinići RMU Kakanj koji posluje u sklopu Elektroprivrede BiH. Riječ je o novootvorenoj kakanjskoj jami, pokrenutoj 2013. godine kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama Pogona "Haljinići".

Podsjetimo, prošlogodišnja drama iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, koja je odnijela pet života, ponovo je otvorila brojna pitanja bezbjednosti u rudnicima u Bosni i Hercegovini.

Iz Sindikata rudara stalno upozoravaju da se još mnogo toga mora učiniti na sigurnosti u rudnicima, da se iskopavanja uglja i dalje vrše ručno, te da su rudari izloženi stalnim opasnostima.

Na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli upozoravaju da je rudarska struka u vezi s ovim pitanjem potpuno marginalizirana, te da su rudari prepušteni administrativno-sigurnosnim procedurama, a ne stručnim, što je - prema mišljenju profesora sa Rudarskog fakulteta - potpuno pogrešna politika koja počinje uzimati svoj danak.

XS
SM
MD
LG