Dostupni linkovi

U MANS-u tvrde da su napadnuti, donose nove dokaze o zloupotrebama na dan izbora


Napad na MANS
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Napad na MANS

Iako su rezultate tek održanih lokalnih izbora svi prihvatili, dio opozicije je energično negodovao zbog "brojnih neregularnosti" koje se ipak moraju procesuirati. Lavovski dio tog posla je obavila NVO Mreža za afirmaciju sektora (MANS) ali uz, kako sami tvrde, velike otpore, verbalne pa i fizičke nasrtaje od strane vladajuće Demokratske partije socijalista.

Direktor MANS-a, Vanja Ćalović i njen zamjenik, Dejan Milovac tvrde da su juče fizički napadnuti u kancelariji Opštinske izborne komisije, kada su predavali prijave sa izbornim neregularnostima koje su registrovali njihovi posmatrači tokom upravo održanih lokalnih izbora u polovini crnogorskih opština. Situacija u kojoj je bilo povišenih tonova, ali i fizičkih nasrtaja, ostala je zabilježena na mobilnim telefonima aktivista MANS-a.

"Protiv službenika u Opštinskoj izbornoj komisiji, MANS će podnijeti krivičnu prijavu", kaže direktorka MANS-a, Vanja Ćalović.

“Nema potrebe da jedan građanin sjutra razmišlja kada pođe u neko ministarstvo ili neku instituciju da podnese neki dopis ili nešto traži ili pita da će neko tamo da ga bije ili neće jer se uopšte usudio da nešto podnese.“

Podnošenje prigovora na tok izbornog procesa pripada isključivo političkim partijama, pa NVO, osim u svojstvu posmatrača, nemaju mogućnost da učestvuju u izbornom procesu. MANS je upotrijebio sve raspoložive resurse da bi obradio dokumentaciju i sačinio prigovore, ali je pravna forma ipak ispoštovana tako što su formalni podnosioci ipak bile partije.

“Preko dve i po hiljade prigovora podnijele su političke partije, preko 800 prigovora podnijele su Građanska inicijativa, Pozitivna Crna Gora i Demokratski front dok je jedan manji broj juče podnijela i SNP koja se u međuvremenu predomislila i više nije htjela da podnosi te prigovore”, kaže direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

Vuk Maraš kaže da je od ukupno 2.500 prigovora odbijeno hiljadu i po, ali da očekuje da će i ostalih hiljadu biti odbačeno po kratkom postupku koji u MANS-u ocjenjuju skandaloznim i nezakonitim.

“Kada su stigli novi prigovori negdje poslije 22h OIK je na isti način sa istom većinom donijela drugu odluku koja glasi da se odbijaju svi prigovori do 22h. Ni u jednom slučaju po prigovoru OIK nije ocjenjivala činjenično stanje, nije se udstojila da pogleda zapisnik sa tog biračkog mjesta već su svaki prigovor odbili i to u dvije odluke- odbijaju se svi prigovori do 18h i odbijaju se svi prigovori do 22h. Jako će biti interesantno da vidimo kako će Državna izborna komisija odlučivati po tim odlukama Opštinske izborne komisije Glavnog grada” saopštio je advokat MANS-a, Veselin Radulović.

Vladajuća Demokratska partija socijalista koja ni ranije nije bila blagonaklona prema kritičkom dijelu NVO sektora, a naročito prema MANS-u koji konstantno objavljuje, za DPS kompromitijuće, nalaze svojih istraživanja, još tokom izbornog dana je optužila ovu NVO da pokušava da unese haos u Podgoricu i Crnu Goru, a od Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori je čak zatražila da prekine finansiranje MANS-ovih projekata.

Medjutim, uprkos tome, MANS nastavlja da radi svoj posao i ukazuje na neregularnosti tokom upravo održanih lokalnih izbora u 12 crnogorskih opština.

Da bi ilustrovali dimenzije faula za koji tvrde da ga je počinila Gradska izborna komisija koja je u dva poteza perom odbila hiljade prigovora koje nije ni pokušala da razmatra, direktorka MANS-a, Vanja Ćalović je iznijela brojne primjere drastičnih kršenja izbornih pravila: od sitnih procesnih nepravilnosti, preko manipulacija biračkim spiskom i vršenja pritiska na birače, sve do razapinjanja partijskog šatora u neposrednoj blizini biračkog mjesta.

“Sve su to primjeri nasilja nad našim ljudima, brutalnog kršenja zakona, pritiska na glasače, potkupljivanaj glasača. Imali smo ljude koji su dolazili na biračka mjesta da pitaju gdje će uzeti refundaciju za ličnu kartu. Jedan gopsodin kada je glasao pitao je birački odbor gdje može da dobije 350 eura za kartu. Onda su mu iz biračkog odbora rekli da toga nem ai da se to tu ne dešava. Onda je naš posmatrač izveo tog gospodina, svaka mu čast na tome i rekao mu da zna đe je to mjesto. Pitao je tog gospodina da li ima neki broj i onda su došli do tog mjesta gdje su mu otvorili vrata i nakon što im je objasnio zašto je došao pozvali su ga i rekli da je to mjesto za refundaciju. Onda je naš posmatrač pokazao majcu MANSa nakon čega su ovi počeli da trče za njim.“
XS
SM
MD
LG