Dostupni linkovi

Oslobođeni taoci u Maliju, 27 ubijenih


Foto slajd napada na hotel u Maliju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Foto slajd napada na hotel u Maliju

Najmanje 27 talaca je ubijeno od 170 u hotelu u prestonici Malija Bamaku koje drže islamski ekstremisti.

U intervenciji snaga bezbednosti do sada je oslobođeno 80 talaca, a 30 ih je uspelo da sami pobegnu. Među oslobođenima je i pet zaposlenih u aviokompaniji "Turkiš erlajns", od toga dva pilota. Mediji su ranije javili da je među taocima i sedam radnika ove kompanije.

Diplomatski izvor rekao je Rojtersu da je Francuska pružila logističku i obaveštajnu podršku snagama Malija, a poslala je i 50 pripadnika specijalne jedinice

U luksuznom hotelu "Radison Blu", među 170 talaca je 140 gostiju hotela i 30 zaposlenih.

Oko desetak neidentifikovanih napadača ušlo je u petak izutra u hotelski kompleks nakon što su vozilom sa diplomatskih tablicama probili bezbednosnu barijeru pucajući na čuvare.

Očevici su rekli da su oni zauzeli sedmi sprat i da su se čuli pucnjava i eksplozije i da sada idu od sobe do sobe.

Napadači su uzvikivali "Alahu ekber" (Bog je veliki), izjavio je lokalni bezbednosni izvor.

Ovaj izvor rekao je da su u napadu povređena najmanje dva čuvara privatne kompanije za obezbeđenje.

Napadači govore engleski, izjavo je poznati gvinejski pevač Sekouba Bambino Diabate, koji je oslobođen u akciji snaga bezbednosti.

"Čuo sam ih u susednoj sobi da govore na engleskom 'da li si to ubacio: hajdemo'"., kazao je Diabate.

Rojters prenosi i da su napadači u jednom trenutku pustili iz hotela neke taoce, među kojima su oni koji znaju da recituju delove Kurana. Istovremeno, AFP javlja da su dve žene puštene.

"Er Frans" je potvrdio da je u trenutku napada u hotelu bilo 12 zaposlenih u ovoj kompaniji.

Mediji su preneli da među taocima ima i državljana SAD i Kine.

Kineski predsednik Si Điping je izjavio prethodno da je "terorizam neprijatelj čovečanstva". List "Global Times", koji je blizak Komunističkoj partiji Kine objavo je u petak da je zaštita kineskih građana, koji sve češće putuju kao turisti i angažovani su u raznim poslovima širom sveta, novi izazov za ovu zemlju koja sve više investira u inostranstvu.

Luksuzni hotel "Radison blu" nalazi se u blizini državnih institucija. Ovaj hotel sa 190 soba je popularan među strancima i turistima.

Predsednik Malija Ibrahim Boubakar Keita prekinuo je posetu Čadu gde se održava regionalni samit.

Ovo je drugi napad na hotel u Maliju od avgusta ove godine, kada je 13 osoba stradalo u obračunu terorista i vojske gradu Sevare, tokom opsade hotela Biblos, u kome su mahom smešteni stranci i pripadnici misije UN.

Sever Malija bio je 2012, nakon vojnog puča u glavnom gradu, devet meseci pod kontrolom separatista, a potom islamskih ekstremista povezanih sa Al Kaidom, uključujući "Boko haram".

Vojna intervencija, na čelu sa Francuskom, početkom 2013. potisnula je većinu ekstremista. Međutim, neke oblasti, uglavnom na severu Malija, i dalje nisu pod kontrolom vlasti i stranih trupa.

Mali je bio francuska kolonija do 1960. godine.

XS
SM
MD
LG