Dostupni linkovi

U Makedoniji revolt zbog presude novinaru


Jedan od protesta zbog pritvora Tomislavu Kežarovskom, jul 2013.
Ne prestaju reakcije u Makedoniji ni dan nakon objavljivanja presude novinaru Tomislavu Kežarovskom. On je osuđen zbog toga što je 2008. godine objavio ime zaštićenog svedoka u slučaju ubistva koje se desilo 2005. godine.

Direktorka Makedonskog instituta za medije Biljana Petkovska kaže da će posledice zbog zatvaranja Kežarovskog biti dalekosežne i veoma štetne po slobodu izražavanja u zemlji.

"Nivo na koji će se podići autocenzura među novinarima nakon presude uliva preveliki strah. Poruka je očigledno da se ne istražuje, da se ne dotiču teme za koje su državne institucije odlučile da ne treba da se obelodanjuju, a ukoliko se novinari odluče na to, ovo je kazna sa kojom će se suočiti", kaže ona.

I na međunarodnom planu ovo znači degradiranje imidža i ugleda Makedonije, koja se deklariše kao demokratska zemlja, smatra Petkovska.

"Ja ne mogu da shvatim da se do te mere ignorišu apeli svih međunarodnih organizacija, i to ne samo novinarskih već i politickih. Prosto je neverovatno da je objavljivanje teksta od pre 5 godina pravi motiv zbog kojeg se tako oštro kažnjava jedan novinar", ističe Petkovska.

Direktorka Helsinškog komiteta u Makedoniji Uranija Pirovska se slaže da će ovaj presedan negativno uticati na demokratske principe i na unutrašnjem i na spoljnom planu, jer je zemlja nekoliko puta kritikovana zbog ovog slučaja od strane međunarodnih organizacija.

"Zaista postoji opasnost da u Makedoniji nastupi medijska tisina, odnosno da ova okupacija medijskog prostora koja nam se događa postane jos jača", ocenjuje Pirovska.

Novinarske asocijacije su najavile da će se žaliti na ovu presudu

"Iskoristićemo sve pravne mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju da ubedimo sudove da u slučaju sa Kežarovskim prave grešku", kaze Naser Selmani, predsednik Udruženja novinara Makedonije.

Inače, Inicijativni odbor za oslobađanje Kežarovskog je za sredu u 12 sati i 5 minuta zakazao protest novinara.

“Pridružite nam se da u tišini i obučeni u crnom na simboličan nacin pokazemo revolt zbog zarobljene medijske slobode”, kaze se u pozivu odbora.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG