Dostupni linkovi

U Kozluku ekshumirano još tijela žrtava genocida u Srebrenici


BiH, Srebrenica, Kozluk, the excumation of the victims of the genocide 13dec2015
BiH, Srebrenica, Kozluk, the excumation of the victims of the genocide 13dec2015

Na deponiji u Kozluku tokom genocida u Srebrenici je prema prikupljenim dokazima strijeljano oko 1000 muškaraca i dječaka. Strijeljanje niko nije preživio. Radi se o primarnoj masovnoj grobnici a na ovom lokalitetu ranije su pronađeni posmrtni ostaci 340 žrtava.

U posljednjih desetak dana ekshumirani su skeletni ostaci 15 kompletnih i nekompletnih tijela, a posljednja iskopavanja otkila su da ih ima još, kaže glasnogovornica Instituta za nestale BiH Lejla Čengić.

„U proteklih nekoliko dana uočeno je 20 žrtava i oni još nisu ekshumirani. Ekshumiraćemo ove žrtve u ponedjeljak. Za sada se radi na čišćenju ove grobnice i odvođenju većih količina smeća, a pretraživanje se vrši i mašinski i ručno, a na nekim mjestima i do dubine od šest metara. Nakon ovoga pretražiće se još dva lokaliteta, također na smetljištu u Kozluku", rekla je Lejla Čengić.

S obzirom da su s ovog lokaliteta izmještani posmrtni ostaci strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 žrtava, kaže Čengić.

“Jedan broj žrtava iz ove grobnice pronađen je na lokalitetu Kamenica, a otkriveno je 13 sekundarnih grobnica iz kojih je ekshumirano oko četiri hiljade posmrtnih ostataka. Sada tragamo za još oko 200 žrtava", kaže Čengić.

Istragom po nalogu Suda BiH rukovodi državno Tužilaštvo uz koje su i haški istražitelji, s obzirom da će se dokazi prikupljeni u ovoj grobnici koristiti i u predmetima Haškog tribunala.

Nedavno je po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena jedna osoba osumnjičena za zločin na deponiji u Kozluku.

XS
SM
MD
LG