Dostupni linkovi

U junu početak provedbe projekta "Integracija Roma 2020"


Goran Svilanović
Goran Svilanović

U junu početak provedbe projekta "Integracija Roma 2020"

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović čestitao je u petak (8. april) Međunarodni dan Roma istakavši da je ovo izvrsna prilika da se prisjetimo bogatog i velikog nasljeđa i raznolikosti najveće etničke manjine u regionu – Roma.

"Romi se svakodnevno susreću s mnogim izazovima, kao što su društvena isključenost, segregacija i marginalizacija, koje vode ka nedostatku obrazovanja, hroničnoj nezaposlenosti i ograničenom pristupu zdravstvenoj njezi, stanovanju i osnovnim uslugama, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvu. Zbog toga sam veoma zadovoljan da se Vijeće putem trogodišnjeg projekta koji ima za cilj da omogući ekonomsku integraciju i društvenu uključenost Roma priključuje postojećim značajnim naporima koje vlade regiona ulažu kako bi se ove okolnosti prevazišle", rekao je Svilanović.

Kako je saopćeno iz RCC-a, projekt "Integracije Roma 2020", vrijedan 1,8 miliona eura, nastavak je Dekade za inkluziju Roma 2005-2015, a finansiraju ga Evropska unija i Fondacija za otvoreno društvo.

Sjedište projekta na čijem čelu je Rom bit će u Beogradu i brojat će ukupno četiri člana čiji će zadatak biti koordinacija napora na razmjeni iskustava i primjeni rješenja u regionu. Službeni početak projekta planiran je za početak juna 2016. godine.

XS
SM
MD
LG