Dostupni linkovi

U izbornoj godini Hrvatsku čeka blag oporavak gospodarstva


Blagdanski Zagreb
Blagdanski Zagreb

Kako se krajem 2015 u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori, godinu će obilježiti 12 mjeseci kampanje. Nije za očekivati da Vlada u posljednjoj godini mandata povuče neke radikalnije poteze, pa nije za očekivati ni neke ozbiljnije socijalne prosvjede

Kako se krajem 2015 u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori, godinu će obilježiti 12 mjeseci kampanje. Nije za očekivati da Vlada u posljednjoj godini mandata povuče neke radikalnije poteze, pa nije za očekivati ni neke ozbiljnije socijalne prosvjede. Zbog blagog oporavka gospodarstva, može se nakon šest godina stagnacije očekivati vrlo blagi rast BDP-a.

U Hrvatskoj će 2015. godina proteći u znaku parlamentarnih izbora koji će se održati krajem godine. Na političkoj razini to znači da će kampanja sa manjim ili većim intenzitetom trajati svih 12 mjeseci, sa svim svojim posljedicama – među ostalim sa zaoštravanjem političke retorike i političkim prepucavanjima i oko najbanalnijih tehničkih odluka. Kako je izborna godina, nije za očekivati da će Vlada lijevog centra u posljednjoj godini mandata ulaziti u neke oštrije rezove, pa zbog toga nije za očekivati ni neka ozbiljnija ili masovnija izražavanja nezadovoljstva – štrajkove ili prosvjede.

Međutim, ne smije se zaboraviti da je oporbeni HDZ pred lokalne izbore u Vukovaru svibnja 2013. godine proizveo krizu oko dvojezičnih ploča, koja tinja i dan-danas, da je dva i po mjeseca pred ove predsjedničke izbore „zakuhao“ prosvjed ratnih vojnih invalida pred Ministarstvom branitelja, koji i dalje traže smjenu resornog ministra, pa je za očekivati da HDZ pokuša proizvesti još koje krizno žarište kako bi dodatno diskreditirao aktualnu Vladu lijevog centra.

Iako je percepcija kod većine hrvatskih građana da je aktualna Vlada lijevog centra učinila malo ili nimalo u borbi protiv nezaposlenosti i za rast proizvodnje, premijer Zoran Milanović s optimizmom očekuje 2015. godinu, a evo i zašto:

„Kada u 2014. godini samo kroz turistički sektor imate promet od sedam – osam milijardi eura, ako tome dodamo izvoz roba u čemu smo godinama stagnirali i nazadovali, a koji sada raste, ja vidim da Hrvatska ide u pravom smjeru. Vjerujem i u oporavak i u mali gospodarski rast sljedeće godine, ali ono u što još više vjerujem je da je Hrvatska u ovom dijelu Europe – među ovim malim državama – najbolja“, konstatira Milanović.

To su elementi na temelju kojih središnja banka u 2015 očekuje konačnu promjenu trenda i blagi rast bruto društvenog proizvoda (BDP), nakon 6 godina stagnacije.

„Za sljedeću godinu očekujemo opet de facto stagnaciju – vrlo blagi rast BDP-a od 0,2 posto!“, najavljuje duverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

XS
SM
MD
LG