Dostupni linkovi

U iščekivanju zakona: Za i protiv eutanazije pasa lutalica


U posljednjih godinu dana na bh. ulicama nezapamćen je broj pasa lutalica. Samo u Sarajevu ih ima oko 12.000. Problem je što ne mogu svi biti primljeni u azil za pse, a vlast želi taj problem riješiti tako da oni budu eutanazirani. Tokom rasprave u Predstavničkom domu državnog parlamenta vodila se burna rasprava o ovom zakonu, ali su zakon poslanici prihvatili. Čeka se i odluka Doma naroda, a ukoliko ovaj zakon bude usvojen, nevladine organizacije, poput Dogs Trusta, najvjerovatnije će prestati raditi u Bosni i Hercegovini.

Na ulicama Sarajeva psi lutalice hodaju u čoporu, čekaju ispred haustora ili oko kontejnera tražeći hranu. Zbog zime i gladi napadaju ljude. Procjenjuje se da ih je u Sarajevu oko 12.000.

Psi na ulicama nisu pali s neba - neodgovorni vlasnici koji ostavljaju pse na ulici i nesterilizacija pasa doveli su do ovog problema. Od usvajanja Zakona o dobrobiti životinja 2009. godine, kada su ukinute kafilerije, broj pasa lutalica se rapidno povećao. Vlasti nemaju odgovor na ovo pitanje. Sada nude izmjene ovog zakona, koje su podijelile javnost, a i poslanike u državnom parlamentu.

Zbog čestih napada na ljude, parlamentarka iz Socijaldemokratske partije BiH Nermina Zaimović Uzunović predložila je izmjene Zakona, prema kojima će psi, ukoliko ne budu udomljeni u roku 15 dana, biti eutanazirani:

„Udomljavanje nije bilo dovoljno, a sterilizacija nije donosila rezultate. Nema nikakvog drugog rješenja osim propisati mogućnost eutanazije“, kaže Nermina Zaimović Uzunović.

„Po ovom zakonu životinje moraju ići kod veterinarara da oni procijene da li će se eutanizirati. Vi to nećete. Vi hoćete da se psi stave u kamione, odvedu na periferiju i poubijaju na šintorski način - ili na bosanski način, a to je objesi ga, otruj ga i zakopaj. Ja za takav zakon kao čovjek nikada neću glasati“, poručio je poslanik Saveza za bolju budućnost Emir Kabil.

No, poslanici su ipak glasali za ovo zakonsko riješenje, a sad je red na delegate u Domu naroda državnog parlamenta. Anel Bećirović, menadžer projekta Dogs Trust BiH, kaže da će se ova međunarodna fondacija najvjerovatnije prestati sa aktivnostima u BiH:

„Čekamo ishod toga glasanja od koga će zavisiti da li ćemo i u kojoj formi nastaviti naše aktivnosti u BiH, ili ćemo čitav projekat prebaciti u neku drugu zemlju. U ovom trenutku jedino je sigurno da se gotovo sve naše aktivnosti zamrzavaju do daljnjeg, i sve je, kao i obično, u rukama parlamentaraca i vlasti“, kaže Bećirović.

Interesi

Do sada je organizacija Dogs Trust obavljala besplatnu sterilizaciju pasa, edukacije veterinarskog osoblja i djece. Smataraju da sterilizacija pasa nije rješenje:

„Mi jesmo za rješenje da psima nije mjesto na ulici, da je skanadalozno to što se neprtovođenjem zakona dopustilo da problem eskalira dio ovih razmjera pa da imamo ovako veliki broj napada. Jedino provodivo, ekonomski prihvatljivo, efikasno i humano rješenje jeste hitna i puna primjena zakona“, kaže Bećirović.

„Rješenje problema je sterilizacija, odnosno kastracija. Šta to znači? uhvati, steriliši i pusti. Međutim, mi ne možemo očekivati rezultat za godinu, dvije dana, mi možemo očekivati rezultate tek za pet godina. Ali to je jednostavniji i najjeftiniji način rješenja ovog problema“, navodi profesorica na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Selma Filipović.

Saša Magazinović, šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta, optužio je pojedine nevladine organizacije da u ovom slučaju gledaju samo svoj interes:

„Licemjerno je biti toliko glasan i braniti neodbranjivo, a da pri tome niko ne spominje dva smrtna slučaja u Travniku i Doboju, da niko ne spominje djevojčicu koja je zbog napada čopora pasa oboljela od dijabetesa. I kad govorimo o Dogs Trustu i sličnim organizacijama, ako je njima cilj, a ja tvrdim da njima to nije cilj, da uklone pse sa ulice, onda za 10 miliona maraka nek daju 1.000 maraka svakoj porodici koja udomi jednog psa, i imaće za mjesec dana 10.000 pasa sklonjenih s ulice. I imaće rezultat. A ja vas pitam koliko su pasa oni uklonili dosad s ulice - sterilisali ih i vratili na ulicu da napadnu to dijete“, kaže Saša Magazinović.

Napadnuti i prepadnuti građani uporno traže zaštitu. Vlasti su otvorile azil za pse udaljen dvadesetak kilometara od Sarajeva, ali time problem nije riješen.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Zbog neodgovornog odnosa i prema ljudima, a i prema životinjama, problem je eskalirao, ali ostaje pitanje: da li su psi već osuđeni na smrt?
XS
SM
MD
LG